13-06-2016

Saopštenje Izvršnog odbora Sindikata zaposlenih u Opštini Budva

Povodom navoda predsjednika Opštine Budva u vezi sa organizovanjem protestnog okupljanja u organizaciji Sindikat zaposlenih u Opštini Budva, a radi potpune informisanosti sindikalnog članstva i ukupne javnosti, Izvršni odbor Sindikata zaposlenih u Opštini Budva daje saopštenje za javnost, koje prenosimo u cjelosti.

Saopštenje Izvršnog odbora Sindikata zaposlenih u Opštini Budva | Radio Televizija Budva

"Sindikat zaposlenih u Opštini Budva osnovan je 09.09.2015.g., kao razultat nezadovoljstva ekonosmko-socijalnim položajem zaposlenih i njihovim uslovima rada, kao i nezadovoljstva radom dotadašnje sindikatalne organizacije. Osnivanje nove sindikalne organizacije predstavljalo je i vid ograđivanja od nezakonitosti iz predhodnog perioda, koje su tada postale evidentne. Kao reprezentativna Sindikalna organizacija od samog početka svog rada, iskazali smo spremnost da se za svoja prava i prava svih zaposlenih u Opštini Budva borimo svim dozvoljenim sredstvima sindikalne borbe. Višegogodišnje nezadovoljstvo zaposlenih, zbog činjenice da zarade kasne i po nekoliko mjeseci i da doprinosi za obavezno socijalno osiguranje nisu uplaćeni više godina, kulminiralo je saznanjem da lokalna uprava nije, ni nakon 3 mjeseca, bila u stanju da izvrši obračun zarada za martovsku platu.

Zbog neracionalnog ponašanja uprave i činjenice da u junu mjesecu zaposleni u Lokalnoj samoupravi ne znaju kolika im je zarada od marta mjeseca na ovamo, odlučeno da se organizuje protestni skup kojim će se skrenuti pažnja nadležnih na položaj zaposlenih i iskazati njihovo nezadovoljstvo. Da postoji ogromno nezadovoljstvo pokazala je i činjenica da su se mirnom protestnom skupu priključili i radnici iz drugih opštinskih preduzeća, ustanova i institucija.

Rukovodstvo sindikata i zaposleni u Opštini Budva, kao i dio zaposlenih iz drugih opštinskih preduzeća, mirnim i dostojanstvenim protestom rekli su sve što su imali. Smatramo neumjesnim da ozbiljne društvene i socijalne probleme svodimo na javne lične uvrede i nekonstruktivne kritike, već očekujemo da će se dalji dijalog na nivou sindikat – poslodavac voditi isključivo na nivou Opštine, uz argumente i istinsku želju da se nađu rješenja za goruće probleme. Svaki drugi način bio bi još jedan u nizu dokaza da postoji namjera opstrukcije sindikalnog rada i djelovanja i diskreditovanje sindikalnih aktivista, te da je za poslodavca dobar samo sindikat koji ćuti i tišinom podržava i prihvata sve uslove i sve nepravilnosti.

Koristim priliku da najavim sledeću aktivnost Sindikata zaposlenih u opštini Budva, a to su aktivnosti u cilju istinskog i zakonom propisanog uključivanju Sindikata zaposlenih u opštini Budva u rad Lokalne samouprave", navodi se u saopštenju koje potpisuje predsjednica Izvršnog odbora Sindikata zaposlenih u Opštini Budva, Tamara Goliš.