09-07-2015

Saopštenje za javnost Demokrata

Saopštenje za javnost Demokrata | Radio Televizija Budva

"Danas je na budvanskim i petrovačkim ulicama lako primijetiti svu nemoć države koja se ogleda u tome da je svaki nezaposleni gradjanin Crne Gore slamku spasa pokušao pronaći u Budvi, tražeći u njoj pravo na svoje parče hleba i neba. Tako da, izuzev turistima, Budva je zatrpana taksistima koji su našli posao u Budvi, a dolaze iz svih krajeva Crne Gore. Budvanskim ulicama oni bjesomučno voze od 0-24 u paničnom pokušaju da svaki od njih ulovi bar nekog turistu, praveći na taj način takve zastoje i buku da u odredjenim zonama dolazi do prijevremenih odlazaka gostiju.

Opštoj slici haosa i pohlepe doprinose i državne kontrole, koje u paničnoj namjeri da napune državnu kasu, selektivnim radom ometaju registrovane ugostitelje, tako sto im blokiraju rad sprovodeći kontrolu ne bi li našli makar neki razlog za naplatu kazni.

Državne institucije su dozvolile urbanistički haos koji je doveo do toga da mi danas u Budvi imamo oko 8000 fantomskih stanova koji su većim dijelom godine prazni, a ljeti se pune iz Moskve, Sant Petersburga i drugih evropskih gradova po ustaljenom sistemu “ključ iz ruke u ruku”. Takvom načinu poslovanja država se ne suprotstavlja, a on predstavlja ključnu kariku u ilegalnom boravku gostiju, jer se javljaju gubici u tri pravca: sa jedne strane gubi država, jer ne ubira porez i takse od izdavanja, sa druge strane ugrožen je uredan poreski obveznik koji sve teže uspijeva dovesti turistu u svoj smještaj i treće, novac koji je trebao stići u Crnu Goru nikada nije ni stigao, jer su sve transakcije završene izvan naših granica", navodi se u saopštenju potpredsjednika Demokratske Crne Gore, Mijomira Pejovića.