16-04-2014

Sastanak ugostitelja Crne Gore u Podgorici

U četvrtak, 17. aprila, u kongresnoj sali stare zgrade Vlade, u Podgorici, sa početkom u 11:55h, održaće se sastanak ugostitelja Crne Gore.

Sastanak ugostitelja Crne Gore u Podgorici | Radio Televizija Budva

Na sastanak su pozvani predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma, Ministarstva finansija, Uprave za inspekcijske poslove, Poreske uprave, Privredne komore Crne Gore, Američke privredne komore, Unije poslodavaca Crne Gore.

Sastanak će se održati sa ciljem razmatranja daljih aktivnosti i rješavanja problema.

1. Snižavanje stope PDV-a za sve usluge u ugostiteljstvu na 7%. Od primjene snižene stope PDV-a, realno bi bilo očekivati, povećanje investicija i rast zapošljavanja, što je bilo iskustvo i u drugim zemljama koje su snižavale tu stopu. U većem broju zemalja, članica Evropske Unije, stopa PDV-a se kreće u prosjeku od 5-10%.

2. Sistem naplate konzumacija koji treba da omogući da se fiskalni račun izdaje na kraju izvršene usluge kroz sistem otvorenih stolova. Sistem otvorenih stolova, podrazumijeva izdavanje fiskalnog računa, kada gost zatraži račun, a ne po pojedinačnoj narudžbi.

3. Krenuti u izmjene Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i Zakona o porezu na dohodak fizickih lica u dijelu stopa i umanjiti doprinose i poreze na obracun dohotka zaposlenih u hotelima I ugostiteljskim objektima koji rade cijele godine sa 65% na 40%.

4. Pojednostaviti sistem zaposljavanja sezonske radne snage i omogućiti da danom predaje dokumenata nadležnim institucijama sezonski radnik može početi sa radom, bez bojazni od inspekcijskih kontrola i kažnjavanja.

5. Utvrditi sistem nabavke robe lokalnih proizvoda za koje inspekcije traže da budu sertifikovani, a naši su domaći proizvodi i gost očekuje da ih nađe u ponudi restorana kao domaće i autentične proizvode iz Crne Gore.