10-04-2015

Sedam zdravih grickalica koje možete jesti posle ponoći

Vjerovatno ste čuli dijetalno pravilo da jedenje posle 8 časova naveče može imati negativan uticaj na vaš struk.

Sedam zdravih grickalica koje možete jesti posle ponoći | Radio Televizija Budva

To je samo djelimično istina! Ono što je zaista bitno je šta jedete.

Evo liste ponoćnih grickalica koje neće sabotirati vaše napore u pokušaju gubitka kilograma.

VODA

Žeđ često imitira osjećaj gladi, tako da prije nego što posegnete za nekom poslasticom iz frižidera pokušajte sa čašom – dvije vode. Možete je začiniti kriškom limuna ili limete (obije voćke su poznate po svojim detoksikacijskim svojstvima). Sačekajte 10 minuta, a ako vaš stomak još uvijek gunđa, posegnite za nekom od namirnica koju navodimo u ovom tekstu.

MLIJEKO

Oskudno u kalorijama i mastima, mlijeko sadrži triptofan, amino kiselinu koja vam može pomoći da utonete u dubok san. U suštini, triptofan je odgovoran za povećanje proizvodnje serotonina u organizmu, a serotonin pomaže da se osjećate pospano. Osim toga, kalcijuma i vitamin D koji se nalaze u jednoj šolji mleka pozitivno će uticati na zdravlje vaših kostiju.

ORASI

Bogati antioksidantima, orasi su odlična noćna grickalica. Pošto su puni vlakana, pomoći će vam da se osjećate duže sitima i spriječiti gladan stomak da vas zove na šetnju do frižidera prije jutra. Ove hranljive grickalice takođe će vam pomoći u regulisanju šećera u krvi te podići proizvodnju serotonina u organizmu. Dakle, umjesto slatkiša – orasi.

KOKICE

Kokice su odličan izbor ako vam se noću traži nešto slano. Ne samo da su dobar izvor složenih ugljenih hidrata, kokice takođe imaju malo kalorija. Šta više, zbog činjenice da nisu bogate mastima, ujutro se nećete osećati naduveni niti će vas boljeti stomak. Samo polako sa soli.

POVRĆE

Možda ne izgleda kao ukusna ponoćna užina, ali povrće je odlično jesti kasno noću, iz više razloga. Povrće je puno vitamina, minerala i fitonutrienata koje vaše telo koristi da se obnavlja i neguje preko noći, a uz to je i puno vode, pa ćete se osećati manje dehidrirani kada se ujutro probudite. Šta više, povrće imaju veoma malo kalorija i masti, tako da ne morate paziti šta jedete.

INTEGRALNE ŽITARICE

Kao i mlijeko, žitarice su bogate ugljenim hidratima što pomaže da se podigne nivo triptofana u krvi (kiseline koja podstiče proizvodnju serotonina). Ali budite oprezni: obrađeni ugljeni hidrati, kao što su tjestenine, čips i bijeli hleb, izazivaju skok nivoa šećera u krvi, što može učiniti da vaš san bude manje miran. Uzmite, na primer, ovsenu kašu, vlaknima bogate žitarice ili tost integralnih žitarica, a onda u krevet.

ĆURETINA ( PURETINA )

Čisti proteini nisu samo kamen temeljac za mišiće, nego će duže zadržati osećaj sitosti bez širenja vašeg struka. Ćuretina ima manje kalorija od masne i ugljenim hidratima bogate hrane. Dakle, ako biste gricnuli nešto pre nego što se bacite u krevet, narežite nekoliko kriški ćuretine ili čak niskomasnog sira čime ćete prebroditi „krizu“ do jutra.