29-03-2021

Šefovi kuhinje velikog srca: Miloš i Nikola Pima za sugrađane

Mlađani sugrađani Miloš i Nikola Pima proteklog vikenda podigli su Budvu na noge. Oni koji su na društvenim mrežama sigurno su već čuli za "Miloševu pekaricu", a ideja o poklanjanju peciva starijima i ugroženim porodicama potekla je ni manje ni više nego od dvojice dječaka, od kojih jedan ima 12, a drugi samo osam godina.



Učenici su OŠ "Stefan Mitrov Ljubiša", a njihovi hobiji su fudbal, pecanje i kuhinja. Ovih dana planiraju da delicijama iz svoje kuhinje, obogate i Narodnu kuhinju Budve. Dobro došli u priču o velikodušnosti dječijih srca.

Na instagram stranici Miloševa pekarica, mogli ste vdijeti rađanje divne ideje, o pravljenju peciva za bake, djedove i budvanske porodice koje su upotrebi, a sve to u realziciji ova dva sjajna dječaka. Oni su uputili apel svim svojim pratiocima da u komentarima pišu imena oni koje bi valjalo obradovati nečim iz ove male, ali velike kuinje! Rukavi su zasučeni, a prva peciva koliko smo upućeni več su podijeljena onima koja je najpotrebnije.



Miloš je šef kuhinje, međutim priznaje da bez dodtanog para ruku, njegovog brata Nikole, ne bi bilo ništa od ove priče. Sa Nikolom
raspjevanim brbljivcem, u kuhinji kaže nikada nije dosadno.

Nekada mali fudbaler, Miloš, uslijed povrede prestaje da se bavi fudbalom i sve svoje slobodno vrijeme počinje da provodi na pecanju i u kuhinji, gdje se i rađa ova priča.



"Mi smo kao mali, nas troje, jer imamo i stariju sestru, stalno uz majku nesto mijesili. Ona nam je stalno dozvoljavala da se igramo sa tijestom ali usput nam je i objašnjavala kako da nešto napravimo. Kako da napravimo neki oblik ili kako da uvijamo kifle ili ruštule. To je bila sve igra ali ja sam već sa sedam godina dobio želju da sam nešto pravim. Pošto sam bio baš mali prvo mi nijesu dozvoljavali, pa bi majka kada ode na posao sakrila brašno. Ja bih tada otišao kod komšinice i pozajmio. Isto je morala da radi i sa kvascem. I tako malo po malo pustili su me u kuhhinju", sa osmijeo priča dječak.



Miloš, nam je kazao i to da je u kuhinji jako bitna pedantnost, te da svaki put sve za sobom očisti, u čemu mu pomogne starija sestra, pa kada majka dođe sa posla sve sija.



"Pravio sam ja svašta ovih godina ali mi je žao jer nemam te slike i snimke da vidite moja prva peciva. I tako ove god u karantinu bilo nam je baš, baš dosadno i odlučili smo da počnemo da snimamo kako pravimo, jer me stalno pitaju drugarice za neke recepte", sa osmijehom priča Miloš za portal RTV Budva.

Tako su, kaže i smislili naziv za instagram stranicu "Miloševa pekarica", piča ovaj šef kuhinje, ističući da su i obje babe imale udjela u njihovomm kulinarskoomm umijeću.



"Roditelji nam daju podršku ali pod uslovom da ne zanemarujemo školu jer smo obojica odlični đaci. Kao i sva djeca obožavamo igrice ali ovo sa snimanjem je stvarno zabavno, tako da dok mijesmo i pečemo, skroz zaboravimo na igrice što bih savjetovao i svom društvu. Ali kako njima tako i svim mlađim generacijama, da rade nešto drugo i da se maknu od telefona", kazao je naš mladi sagovornik.



Odrastanje u podorici u kojoj su osjećajnost i humanost u korijenu vaspitanja bilo je presudno da ova dva dječaka ožive ideju o poklanjanju peciva onima koji su u potrebi.

"Ideja da pravimo i poklanjamo peciva, je došla od toga što su nas uvijek vaspitavali da budemo osjećajni za druge i da pomažemo drugima. I nama je baš zanimljivo da nekog na taj način obradujemo. Javila mi se drugarica za pomoć jednoj porodici tako da smo juče pravili ruštule i kolačiće i ponijeli im. I opet ćemo im nesto praviti. Planiramo da pravimo i za narodnu kuhinju Budve. Jako je bitno da kao mali naučimo da činimo dobra djela", priča dvanaestogišnji Miloš.

Miloš i Nikola, za sa kraj razgovora uputii su poruku svim svojim drugarima.

"Nemojte da se bojite da pokušate da se oprobate u kuhinji. Ovo stvarno nije teško i baš je zabavno. Samo možda djeluje da je teško. Sve recepte imate detaljno objašnjene na internetu. Zamolite mamu da vam dopusti da koristite kuhinju, budite pažljivi i pedantni i naravno vjerujte u sebe", kazali su za sam kraj razovora.



Poenta ove priče jesu humanost i empatija, ali i roditeljska podrška djeci da u sebi osolobode ono najljepše. U korijenu Miloševog i Nikolinog odrastanja sigurni smo ne fali ljubavi i vjetra u leđa, a taj vjetar može biti povoljan i za Budvu, pa sjutra neka nas ne začudi odakle Budvi dva vrsna šefa kuhinje i prije nego se zapitate ko su ti sjajni momci, sjetite se, to su Miloš i Nikola Pima.

Specijalitete iz Miloševe i Nikoline kuhinje možete pogledati ovdje

D.P.