18-07-2019

„Selestina“ na sceni između crkava

Večeras u 20:30h na sceni između crkava u Starom gradu, a u okviru programa festivala „Grad teatar“ biće premijerno izvedena predstava „Selestina“, po motivima drame Fernanda de Rohasa u režiji Milana Neškovića. Predstava je koprodukcija JU „Grad teatar“ Budva i Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda.

„Selestina“ na sceni između crkava | Radio Televizija Budva

U riječi reditelja u pratećem promo-materijalu za premijerno izvođenje „Selestine“, Milan Nešković je obrazložio svoj izbor ovoga teksta: „Selestina, iako široj javnosti nepoznat, jeste jedan od najvećih španskih romana i samim tim je izazov da se postavi na scenu. S jedne strane, željeli smo da ostanemo vjerni duhu Španije, a sa druge, da taj srednjovjekovni svijet transponujemo u savremeno doba. Sam roman otvara niz mogućnosti za savremeno čitanje, ali i niz ograničenja. Naša Selestina je priča o svijetu u kom materijalno ima prednost nad svim ostalim, o svijetu instant zadovoljstava, o svijetu u kom su empatija i iskrene emocije odavno prevaziđena stvar ili ih ironično posjeduju oni od kojih to najmanje očekujemo.

U podnaslovu romana stoji tragikomedija o Кalistu i Melibeji. To nam je i bila polazna tačka; poigravali smo se stilovima komedije, iz kojih se polako rađa tragedija. Ispostavilo se da je granica tanka, što govori dosta o nama samima, i o svetu u kojem živimo, koji je istovremeno i tragičan i komičan, samo je pitanje iz kog ugla posmatramo.“

Režiju je uradio Milan Nešković, adaptaciju teksta Maja Todorović, scenografiju je radila Jasmina Holbus, kostimografiju Biljana Grgur, koreografiju Ista Stepanov, a kompozitor je Vladimir Pejković.

U predstavi igraju: Nataša Ninković, Ljubomir Bandović, Nikola Rakočević, Marta Bjelica, Nikola Šurbanović, Emir Ćatović, Anđelika Simić, Maja Stojanović i Katarina Žutić.

Reprizna izvođenja na ovogodišnjem festivalu će se održati 19., 20. i 21. jula sa početkom u 21h.