30-11-2018

Šetalištem i zelenom oazom kroz srce Budve - Pogledajte prezentaciju budućeg izgleda grada

Projekat pretvaranje korita rijeke Grđevice u pješački koridor predstavlja nešto što bi u velikoj mjeri moglo da promijeni ono što je lice današnje Budve, poručio je predsjednik Opštine Budva, Dragan Krapović.

Šetalištem i zelenom oazom kroz srce Budve - Pogledajte prezentaciju budućeg izgleda grada | Radio Televizija Budva

Juče su u hotelu Budva čelnici Opštine Budva i biroa "Enform" iz Kotora održali pres konferencoju uz prezentaciju projekta "Promenata Grđevice" koji bi u urbanističkom mapiranju grada donio novinu kroz izgradnju šetališta sa zelenom oazom.

Formiranje pješačkog koridora koritom rijeke Grđevice u dužini od 1.6 km, osnova je master plana sa predlogom načina razrade kanala rijeke, koja ima dubinu od 1 do 3 metara, i presijeca grad po vertikali, kao i tri horizontalne saobraćajnice, sve do šetališta uz more.

Čelnici grada su se opredijelili za ovakvo rješenje za uređenje grada sa šetalištem i zelenom oazom, jer će, kako navode, donijeti i ekonomski prosperitet svih onih naselja koja su uz korito rijeke Grđevice.



Predsjednik Opštine Budva, Dragan Krapović kazao je da ovaj projekat predstavlja nešto što bi stvarno moglo u velikoj mjeri da promijeni ono što je lice današnje Budve.

"Kroz projekat "Budva Go Green", koji smo radili u saradnji sa UNDP-om, uradili smo istraživanje koliko su građani zadovoljni kvalitetom javnih prostora i zelenih površina u gradu. Kroz istraživanje su građani dali ocjenu 2,43, što pokazuje da su nezadovoljni. Odlučili da pored niza manjih projekata koje su itekako pokrenuli stvari, sada kandidujemo i ovaj veliki projekat koji će potpuno promijeniti lice grada", kazao je Krapović.



Vertikala od Maina do Slovenske plaže će donijeti potpuno novu sliku grada, istakao je arhitekta kotorskog studija "Enform" Nikola Novaković.

"Kao i svaki svjetski grad i grad Budva vapi za slobodnim prostorom, koji bi se dao građanima na korišćenje. Iz tog razloga smo došli na ideju da valorizujemo korito rijeke Grđevice", istako je Novaković.



Glavna gradska arhitektica Ana Samardžić kazala je da će ovim projektom Budva dobiti novi koridor, ali ne betonski, već od kombinovanih materijala, prilagođenih u prvom redu djeci, pješacima, biciklistima i svima onima koji šetnjom žele da obiđu lokacije van priobalja.



"Ovaj koridor treba sačuvati za pješake i dati mu priiku da kroz javni prostor ima mogućnost da pokaže svoj kvalitet. Do sada je sve što je bilo pitanje turizma bilo šetalište, ovo je jako zgodna priča jer sa šetališta možemo doći do drugog kraja grada, gdje se nalazi i manastir. Ovaj projekat će pokazati da Budva ima potencijala da pustimo da život kroz i unutar grada"

Prema riječima predsjednika Krapovića, Opština je spremna da već u 2019. godini isfinansira početnu fazu pripreme,a od 2020. godine bi se moglo ući u konkretnu realizaciju projekta, kojim će konačno, jedan javni prostor u Budvi biti i vrednovan na pravi način, prilagođen i ponuđen upravo onima koji ovdje žive, ali i turistima, koji će imati priliu da upoznaju sve vrijednosti našeg grada.