08-06-2019

Sezona tikvica - zdrava i ukusna namirnica

U kori tikvica nalazi se većina hranjivih nutritijenata poput vitamina B i C, pa ih nije poželjno guliti prije pripreme obroka. Tikvice pripadaju vrsti Cucurbitaceae, a u botaničkom smislu smatraju se voćem.

Sezona tikvica - zdrava i ukusna namirnica | Radio Televizija Budva

U kuhinjama širom svijeta, a tako i u Crnoj Gori, spremaju se na načine kao i ostatak povrtnih plodova. Karakterizuje ih duguljast oblik i zelena kora. Njihov je plod je bogat hranjivim nutritijentima, pa bismo ih trebali češće uvrštavati u svoj jelovnik.

1. Pospješuju probavu
U stotinu grama tikvica nalazi se jedan gram prehrambenih vlakana, zbog čega se ovo ljetnje povrće preporučuje jesti osobama koje pate od zatvora. Ne samo da zasićuje te potiče rad probave već i čisti crijeva od toksina.

2. Pomagač pri mršavljenju
Tikvice su dijetalna namirnica jer više od 90 posto ploda čini voda. Ne čudi stoga što se u stotinjak grama nalazi tek 16 kalorija. Najbolje ih je lagano propržiti na nešto zdravih masnoća s drugim ljetnjim povrćem. Ako ne držite dijetu, možete isprobati i ovaj kaloričniji recept za zapečene tikvice sa sirom.

3. Snižava krvni pritisak
Tikvice su odličan izvor vitamina B i C te kalcijuma, koji reguliše rad srca, snižava krvni pritisak te sprječava razne bolesti kardiovaskularnog sistema. Imajte na umu da se većina nutrijenata nalazi u kori, pa nemojte guliti plodove tokom pripreme.

4. Ubrzavaju zacjeljivanje rana
Ovo ljetnje povrće ima i značajne količine mangana, koji je ključan za proizvodnju aminokiseline prolina. Prolin pospješuje stvaranje kolagena u koži čineći je zdravijom, ali i ubrzava proces zacjeljivanja rana na tom najvećem ljudskom organu.

5. Čuvarica prostate
Tikvicu možemo nazvati i pravom muškom namirnicom. Mangan u tikvicama povoljno djeluje na povećanje libida, dok fitonutrijenti smanjuju simptome povećane prostate koja muškarcima otežava mokrenje, a katkad i seksualne odnose.

Špageti od tikvica

Sastojci
tikvica
sviježi ili krem sir
limun
so, papar
maslinovo ulje
mini paradajz
češnjak

Priprema

1.
Oprati tikvice i odrezati krajeve , pa od tikvica napraviti špagete.Onom gulilicom sa zubcima.


2.
U tiganju zagrijati malo maslinovog ulja i dodati sitno sjeckani češnjak. Pustiti tek toliko da zamiriše i dodati na njega sir i sok od limuna. Posoliti i popapriti. Kada je sir zavrio dodati špagete od tikvica i kuvati oko 2-3 minute tak toliko da malo omekane ali i ostanu hrskave. Dodati čeri paradajz i malo peršuna za dekoraciju.


Prijatno.