28-04-2020

Sicilija turistima plaća pola avionske karte, trećinu hotelskog računa

Ovogodišnja turistička sezona, bude li je uopše, osim po pandemiji korona virusa biće upamćena i po nesvakidašnjoj borbi za turiste. Dok sve više evropskih vlada objavljuju planove za ublažavanje mjera protiv širenja zaraze, turistički biznis pokreće krizne kampanje, usmjerene na domaće goste, uz posebne državne i privatne inicijative za privlačenje inostranih turista.


Foto: Shutterstock

Sicilijanske vlasti, prenosi The Times, odvojile su 50 miliona dolara za spašavanje lokalnog turizma.

U sklopu plana, Sicilija je svakom turisti spremna subvencionirati pola cijene avionske karte, svako treće noćenje u hotelu i sve ulaznice za muzeje i znamenitosti.

Oni koji se odvaže, vaučere mogu pronači na stranicama sicilijanske turističke zajednice.

Turizam čini 13 odsto italijanskog BDP-a i tamošnja je Vlada spremna intenzivno stimulisati oporavak sektora. Istovremeno, riječ je o jednog od zemalja najteže pogođenih korona virusom, koji je tamo odnio skoro 26.000 života, što je odmah iza Amerike koja je postala najveće žarište pandemije.


Foto: Shutterstock

Stožeri civilne zaštite u italijanskim turističkim regijama upravo dorađuju mjere za kretanje turista na plažama, dok su ugostitelji izrazito nezadovoljni mjerama po kojima bi trebali raditi restorani, barovi i kafići i njih 40 odsto ne želi otvoriti 3. maja jer su mjere toliko restriktivne da im se zbog značajnog smanjenja prometa ne isplati raditi.

Iako ljudi još nisu izgubili nadu, čini se da od ovoga ljeta uprkos slabljenju pandemije u Evropi i relaksiranju mjera, barem u Italiji neće biti mnogo, a konkurencija na Mediteranu, koju je hrvatski turizam još lani bolno osjetio, biće vjerovatno žešća nego ikad, piše portal Plavakamenica.hr.






Izvor: FosMedia