23-03-2021

Sigurnost vakcine najveći prioritet

Sigurnost vakcine protiv koronavirusa je najveći prioritet i iz tog razloga prate se sve preporuke evropskih i regulatornih agencija širom svijeta, kazala je specijalista epidemiologije u Institutu za javno zdravlje, Marija Božović.

Sigurnost vakcine najveći prioritet | Radio Televizija Budva

Foto: Ilustracija, Shutterstock

Ona je navela da su Evropska agencija za ljekove i medicinska sredstva i Regulatorna agencija za ljekove i medicinska sredstva Ujedinjenog Kraljevstva potvrdile da prednosti vakcine AstraZeneka i dalje znatno nadmašuju rizike.

“Nakon rigoroznog naučnog pregleda, regulatorne agencije su zaključile da nema dokaza da se krvni ugrušci u venama javljaju više nego što bi se očekivalo u odsustvu vakcinacije”, rekla je Božović.

Kako je navela, ispitivanja su i dalje u toku, ali za sada uzročno-posljedična veza sa vakcinom nije utvrđena.

Božović je kazala da je poznato da se tromboembolijski događaji često javljaju.

Venska trombembolija je, kako je dodala, treća najčešća kardiovaskularna bolest na globalnom nivou.

“U opsežnim kampanjama vakcinacije rutinski je da države signaliziraju potencijalne neželjene događaje nakon imunizacije”, navela je Božović.

To, kako je kazala, ne znači nužno da su događaji povezani sa samom vakcinacijom, ali je dobra praksa istražiti ih.

Božović je rekla da to takođe pokazuje da sistem nadzora funkcioniše i da su uspostavljene efikasne kontrole.

Ona je kazala da Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) takođe smatra da su koristi vakcine AstraZeneka veće od rizika i preporučuje da se vakcinacija nastavi.

Božović je dodala da je vakcinu protiv COVID-19 AstraZeneka zajednički izumio Univerzitet u Oxfordu i njegova kompanija koja se izdvojila, Vaccitech.

“Vakcina koristi virusni vektor zasnovan na oslabljenoj verziji virusa prehlade (adenovirus) koji uzrokuje infekcije šimpanzi i u sebi sadrži genetski materijal proteina spike virusa SARS-CoV-2”, objasnila je Božović.

Nakon vakcinacije, kako je pojasnila, tijelo dobija signal i proizvodi površinski spike protein, koji priprema imunološki sistem da u kasnijem kontaktu sa virusom reaguje na pravi način.

Božović je navela da je vakcina dobila uslovnu dozvolu za stavljanje u promet ili upotrebu u hitnim slučajevima u više od 70 zemalja na šest kontinenata, dok se putem COVAX mehanizma taj broj uvećava do čak 142 države.

“Sigurnost vakcine je najveći prioritet, iz tog razloga se prate sve preporuke kako evropskih, tako i regulatornih agencija širom svijeta, a u ovom slučaju one jasno potvrđuju da se vakcinacija nastavi jer je vakcina bezbjedna i efikasna”, rekla je Božović.

Ljekar Kliničkog centra Crne Gore Filip Tomović preporučio je vakcinaciju kao najbrže i najdjelotvornije sredstvo u borbi protiv pandemije koronavirusa.

“Ja sam se odlučio za vakcinu kompanije AstraZeneka, pošto kao ljekar u potpunosti vjerujem u njeno zaštitno dejstvo”, kazao je Tomović.

Prema njegovim riječima, to je vakcina koja trpi konstantnu medijsku pažnju i kritike, a uprkos tome dobija pozitivno mišljenje regulatornih organa, SZO i Evropske agencije za ljekove, koji savjetuju njenu primjenu.


Mina