04-01-2022

Situacija ozbiljna, moguće skraćenje izolacije

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić kazao je da je epidemijska situacija u Crnoj Gori jako ozbiljna. On je u Dnevniku TVCG naveo da je u posljednje dvije sedmice zabilježen porast broja zaraženih od 450%. Naveo je i da su hospitalizacije smanjene za 14 odsto, a smrtnost 11 odsto.

Situacija ozbiljna, moguće skraćenje izolacije | Radio Televizija Budva

Foto: RTCG

"Neke naše projekcije kažu da je riječ o omikron soju", naveo je Galić.

On je kazao i da je razmatrana mogućnost da se po uzoru na neke evrpske države, ali i SAD period izolacije skrati.

"Svakako sagledavamo situaciju da to bude sedam dana", poručio je Galić i dodao da će javnost o tome biti uskoro informisana.

On je naveo i da narednih dana, ali i nakon Božića, očekuju rast broja zaraženih.

"Zahvalio bih Mitropoliji koja je svojim vjernicima uputila apel o pridržavanju svim mjera i vjernici bi trebalo tih mjera da se pridržavaju", poručio je Galić.

Galić je potvrdio da je danas smijenio epidemiološkinju Milenu Popović Samardžić sa mjesta načelnice Odjeljenja za imunoprofilaksu, pripremu i kontrolu putnika u međunarodnom saobraćaju u Institutu za javno zdravlje.

On je potvrdio da je razlog smjene slučaj iz Budve kada je doktorka Doma zdravlja radila sa pacijentima uoprkos tome što je bila kovid pozitivna. Neki mediji objavili su da se sve to dešavalo uz odobrenje Popović Samardžić. Galić je kazao da kritike koje je Popović Samardžić iznosila u javnosti, a koje su se odnosile na aktuelne mjere, nijesu razlog njene smjene.

Danas je u Crnoj Gori registrovan i rekordan broj zaraženih korona virusom - 2.590.

(RTCG)