21-07-2021

Situacija stabilna, restrikcije u slučaju promjene

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ), Igor Galić, istakao je da je epidemiološka situacija u Crnoj Gori za sad stabilna po evropskim parametrima, ali da će u slučaju promjene iniciraćati restrikcije.

Situacija stabilna, restrikcije u slučaju promjene | Radio Televizija Budva

Foto: Gov.me

Takođe, kazao je da je broj novoregistrovanih slučajeva pozitivnih na SARS-CoV-2 tokom jučerašnjeg dana je bio 28, a prethodnih dana 40, 32, 23.

"Tokom prethodnih pet nedelja se kretao prosječno do 30 uz broj testiranih od 1200 do 1900 uzoraka što ukazuje na još stabilan nivo u obolijevanju. Pri tome 14-dnevna kumulativna incidencija na 100 000 stanovnika se kretala između 37 i 50, a broj pozitivnih u odnosu na ukupno testirane uzorke između 1,5 % i 2,3% što još uvijek predstavlja vrijednost indikatora koji Crnu Goru i dalje svrstavaju u evropske standarde povoljne epidemiološke situacije", naveo je direktor IJZ.

Galić (Foto: gov.me) Galić (Foto: gov.me)
Galić napominje da Institut za javno zdravlje budno prati epidemiološku situaciju u cijeloj Crnoj Gori s fokusom na primorje koje je najposjećenije. U slučaju promjene epidemioloških indikatora, kako navodi, Institut će inicirati restrikcije.

On naglašava da se IJZCG pridružuje pozivu Ministarstva zdravlja i Uprave za inspekcijske poslove na poštovanje Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

"Snažno ohrabrujemo nadležne da kažnjavaju one koji ga budu kršili. U slučaju ugostiteljskih objekata, kršenje vodi ka zatvaranju od tri do 30 dana", saopštio je Galić.