10-05-2020

Situacija u turizmu veoma ozbiljna, u Budvi se pomno prati stanje

Turistička organizacija opštine Budva pomno prati situaciju nastalu usled proglašenja pandemije i to kako na lokalnom, tako i na globalnom nivou.


Foto: Beatufiul Montenegro

Kako kaže direktorica Maja Liješević, glavni problemi sa kojima se susreće ugostiteljstvo i turistička privreda u metropoli turizma u vrijeme pandemije, je što su još uvijek svi ugostiteljski objekti zatvoreni, u skladu sa postojećim mjerama.

“Iako nisu formalno obuhvaćeni mjerama i preporukama Vlade, ne rade ni hoteli, turističke agencije, hosteli, privatni apartmani. Turizam u ovom trenutku praktično ne postoji, jer su zatvorene granice za promet putnika, ali se nadamo i vjerujemo da ćemo već tokom juna i početkom jula pa nadalje, uspjeti da, bar jednim dijelom, nadoknadimo već sada evidentne gubitke. Sada je najvažnije sačuvati postojeću radnu snagu i obezbijediti stabilne finansije u turističkom sektoru”, kaže Liješević, naglašavajući da preduzimaju pojačane promotivne aktivnosti u cilju čuvanja atraktivnosti imidža destinacije.

Prema njenim riječima obavili su razgovore sa turističkom privredom i lokalnom samoupravom.

“U kontaktu smo sa turističkom privredom od samog početka, u međuvremenu ažuriramo i nove podatke koje od njih dobijamo. Od hotelijera, ugostitelja, predstavnika turističkih agencija, profesora turizma i drugih relevantnih subjekata, dobili smo određene inpute koji su postali sastavni dio Informacije sa smjernicama, a koju smo dostavili na mišljenje i dalje aktivnosti lokalnoj upravi i cjelokupnoj turističkoj privredi. Objedinili smo sve smjernice međunarodnih i državnih institucija, iskustvo zemalja regiona, presjek stanja u svim segmentima turističke ponude Budve, preporučili smo korake za koordinisano postupanje turističke privrede Budve i TOB-a tokom i nakon pandemije”, kaže ona, dodajući da postoji niz konkretnih mjera, sugestija, smjernica koje su predložili i koje bi trebalo da budu zadatak stručnog tijela na nivou opštine.

Većina se odnosi na umanjenje obaveza i nameta privrednicima i fizičkim licima, kako sa lokalnog, tako i sa državnog nivoa, olakšice prilikom kreditiranja za ulaganje u turističku infrastrukturu.

“Konkretni cilj je da se donesu mjere koje će pomoći likvidnost i zaposlenosi u turističkoj privredi grada u narednih 12 mjeseci. Predvidjeli smo i zajednički nastup objedinjene privrede na najvažnijim tržištima i raspoloživost svih kanala komunikacije”, kazala je Liješevićeva, ističući da kad je turizam u pitanju, trenutna situacija veoma ozbiljna.

Dijelimo sudbinu cijelog svijeta

“Mi dijelimo sudbinu cijelog svijeta. Male destinacije poput Budve koje se najvećim dijelom oslanjaju na turizam, već trpe velike finansijske gubitke. Isto se tako mogu brzo i oporaviti jer postoji decenijama građeni imidž destinacije kojoj se turisti sa velikom ljubavlju vraćaju. Još uvijek je rano da pretpostavimo budući tok dešavanja, tj. koje države Evrope i svijeta će kojom dinamikom otvarati granice prema inostranstvu i kakve će biti njihove preporuke građanima. To već zavisi od strategija naše i drugih država. Smatramo da je realno da se ove godine većim dijelom oslonimo na tržište regiona, sa možda nešto višim procentom na unutrašnje, državno tržište”, zaključuje Liješevićeva.







Izvor: Dan