30-12-2020

Sjednica Odbora za zdravstvo: Dozvoljeno kretanje i međugradski saobraćaj za praznike

U Crnoj Gori za vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika biće dozvoljeno slobodno kretanje i međugradski saobraćaj, saopšteno je na sjednici Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje.


Foto: Pobjeda

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Borko Bajić precizirao je da je izlazak iz objekta stanovanja, kao i međugradski saobraćaj dozvoljen 31. decembra, 1, 2, 5, 6 i 7. januara.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović je podsjetila je da se epidemiološke mjere donose na predlog Instituta za javno zdravlje (IJZ), a da je Savjet formiran pri Vladi zadužen za njihovu implentacije mjera.

Ona je rekla da se Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) nije rukovodilo preporukama IJZ-a.

Prema riječima Borovinić Bojović, 80 odsto pacijenta rješavano je na nivou primarne zdravstvene zaštite, a podataka o tome nema.

„Građani nijesu bili dovoljno informisani o koroni. To što je neko ponavljao ruke, distanca, maska nije dovoljno, jer im nije objašnjeno šta to znači”, smatra Borovinić Bojović.

Na pitanje potpredsjednika Skupštine Strahinje Bulajića kolika su popunjeni bolnički kapacitet i postelje opredijeljene za covid, Borovinić Bojović je odgovorila da je popunjeno 67 odsto od predviđenih 75 odsto.

„U slučaju popunjenosti od 75 odsto mora biti proglašeno zaključavanje na nivou cijele države”, pojasnila je Borovinić Bojović.

Ona je najavila da će brzo raspisati konkurse za mjesta direktora Domova zdravlja i bolnica.

Govoreći o stanju u Opštim bolnicama (OB) u Nikšiću i Baru, Borovinić Bojović je kazala da je prilikom posjete OB u Nikšiću lično pregledala sve pacijente.

„U Nikšiću je u tom trenutku bilo 106 hospitalizovanih pacijenta. Više od 80 odsto pacijenata je preko 65 godina starosti i to govori o ozbiljnosti situacije kada je u pitanju starija populacija”, kazala je Borovinić Bojović.

Kada je u pitanju OB u Baru, ona je kazala da nije bio veliki broj ljekara uključen u rad sa kovidom.

„Nosioci posla su bili sve jedni te isti ljekari. Ja sam pitala direktora bolnice u Baru zato što je to tako, on mi je odgovorio da drugi ljekari koji su obaviješteni o tome nijesu htjeli da rade svoj posao”, navela je Borovinić Bojović.

Potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak kazala je da je prisustvovala konsultativnom saslušanju u prethodnom sazivu koje je, kako je rekla, više ličilo na markentiški gest Demokratske partije socijalista, jer je u tom periodu Crna Gora proglašena coronafree destinacijom.

Ona je poručila da treba provjeriti račun NKT jer je sigurna da je došlo do zloupotrebe.

„Tadašnji direktor IJZ-a u imovinskom kartonu naveo je da primaju naknadu za članstvo u NKT-u. Kada smo upitali koliko iznosi ta naknada oni su rekli volontiraju. Znajući sve njih vrlo dobro, znam da niko od njih ne bi volontirao”, navela je Bošnjak.

Borovinić Bojović je na pitanje Bošnjak šta je sa računom na koji su donirana sredstva za suzbijanje epidemija, odgovorila da je već prvog dana svog mandata tražila informacije o računu NKT-a.

Borovinić Bojović je dodala da su ista pitanja postavljali i ljudi koji su odredili sredstva za borbu protiv kovida.

„Iz Ministarstva su kazali da nijesu imali nikav uvid jer je taj račun bio u Vladi i da je u njoj formiran Operativni štab koji je rukovodio računom NKT-a”, navela je Borovinić Bojović.

Ona je dodala da je sve uplate, isplate i rashode sa tog ručana dobila okvirno.

„Ja sam sve te informacije predala Ministarstvu finasija i to je već u proceduri”, kazala je Borovinić Bojović.

Ona je naglasila da u rješenju koje napisano u Ministasrtvu zdravlja za sadašnju Komisiju, kao i za Savjet piše da nema materijalne nadokande članovima ta dva tijela.

Borovinić Bojović je ponovo apelovala na građane da se prilagode situaciji, kako bi 10. januara mogli da kažu da je situacija pod kontrolom.


(MINA News)