03-02-2020

Sjednica SO Budva bez kvoruma, koalicija opstala

Kako je kazao predsjednik Opštine Budva DF neće inicirati skraćenje mandata lokalnom parlamentu zbog nedolaska koalicionih partnera

Sjednica SO Budva bez kvoruma, koalicija opstala | Radio Televizija Budva

Sjednica Skupštine opštine Budva, zakazana za danas po hitnom postupku na kojoj je trebalo da bude donijeta Deklaracija o poništenju Zakona o slobodi vjeroispovjesti, zbog nedostatka kvoruma nije održana.

Odbornici vladajućih Crnogorske i Građanskog pokreta URA, kao i opozicionih Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokrata (SD) nijesu prisustvovali zasijedanju.

Sjednica je zakazana po hitnom postupku na osnovu inicijative 525 građana Budve koji su potpisali peticiju.

Kako je kazao Predsjednik Opštine Budva, Marko Carević, on je očekivao da sjednica neće biti održana.

“Građani su ostali uskraćeni za ono što su imali pravo, da čuju kako će se lokalni parlament izjasniti na njihovu inicijativu. Međutim, znajući sve, ništa me ne iznenađuje, nadam se da će građani Budve znati to da cijene i dati mandat onima koji će raditi u njihovom interesu. Ovaj Zakon je nešto što nije održivo, dominantno je usmjeren protiv Srpske pravoslavne crkve i srpskog naroda u Crnoj Gori. To je za nas neprihvatljivo. Litije koje se odvijaju širom Crne Gore jasno govore, mi smo sigurni, borimo se za svoja prava”, kazao je Carević.

On je naglasio da Demokratski front (DF) neće inicirati skraćenje mandata lokalnom parlamentu zbog nedolaska koalicionih partnera.

“Nema potrebe da se žuri nigdje. Što se tiče koalicije, dovoljno je tu činjenica koje govore same za sebe, evo idu i redovni izbori. DF neće biti taj koji će, kakva god da je koalicija, da je narušava. Ništa nas ne iznenađuje i ovo danas što se desilo, očekivali smo. Građanima je jasno da je nekima nešto drugo važnije, ali sa našom crkvom i našom vjerom i tradicijom nama ništa nije mjerljivo”, kazao je Carević.

Pejović: Nekome su svetinje Lidijine haljine i Milovi satovi, a nekom crkve, katedrale i džamije Lider budvanskih Demokrata Mijomir Pejović kazao je da su odbornici, koji danas nijesu došli na skupštinsko zasijedanje, poslali poruku “građanima koji nedjeljama u najvećem broju koji Budva nije vidjela na svojim ulicama da ih ne interesuju".

"Poslali su poruku tim građanima da prema njima nemaju nikakvu obavezu. Ne može se stavljati glava u pijesak prema razlozima zbog kojih građani izlaze na ulice i praviti se da ono što svi vidimo, vidimo, da ono što svi čujemo, čujemo, i da sve ono što se dešava, dešava se. Dakle, građani Budve u nikad većem broju izlaze jer ih nešto tišti. Valjda im nešto smeta, to je u ovom slučaju zakon. Oni izlaze civilizovano, mirno, dostojanstveno. Oni koji se nisu pojavili na sjednici SO imaju očigledno druge prioritete. Dozvoljavm da su nekome drugome svetinje haljine Lidije Đukanović, satovi Mila Đukanovića, Limenka ili Prva banka Aca Đukanovića, ali dozvolite da građani koji izlaze u ovolikom broju na ulicama su svetinje crkve, hramovi, katedrale, džamije, manastiri. Dužni smo da se, kada građani Budve u ovolikom broju potpišu inicijativu, sjednica SO održi i da se o tome nešto kaže. Ko će govoriti o dešavanjima u Budvi, ako ne izabrani predstavnici građana. Pogriješili su i da će građani koji izlaze na litije to imati u vidu”, kazao je Pejović.

Šef parlamenta Krsto Radović (Demokrate) kazao je da su odbornici danas bili dužni da dođu u parlement i raspravljaju o inivijativi građana.

“Možda je ova tema za nekoga bila bolna. Inicijativa nije imala namjeru da svađa bilo koga u Budvi, već nasuprot. Pojedini odbornici nijesu trebali da krenu glavu i ne vide građane koji šetaju i protestuju u našem gradu. Oni koji su predloźili i usvojili ovakav, mogu slobodno reći, fašistički zakon su ti koji dijele i svađaju Crnu Goru i ne vjeruju ni u šta, već isključivo u svoje bankovne račune”, kazao je Radović.