20-06-2018

Sjutra akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Budvansko Društvo dobrovoljnih davalaca krvi Radivoje Pima organizovaće sjutra treću redovnu akciju dobrovoljnog davanja krvi, lokalnog karaktera, povodom Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi. Akcija će, prema riječima koordinatora Rajka Kuzmana biti održana u prostorijama Crvenog krsta u terminu od 8 do 14 sati.

Sjutra akcija dobrovoljnog darivanja krvi | Radio Televizija Budva

"Moramo napomenuti da je akcija lokalnog karaktera, pa pozivamo sve ljude dobre volje da nam se priključe i odazovu ovoj akciji", navodi Kuzman.

On ističe da se nada da će prikupiti minimum 30 jedinica krvi.

"Naše društvo je u toku predhodne godine i do sada izlazilo u susret svima kojima je krv hitno bila potrebna pa evo sjajne prilike da nam naši sugrađani pomognu da sigurna krv čeka pacijenta, a ne pacijent krv", kazao je Kuzman.

Iz ovog Društva očekuju da će se akciji priključiti zaposleni iz područne jedinice MUP-a Budva, Službe za spašavanje, KMF Cezar...

"Dogovaramo se i sa Vaterpolo klubom, a nadamo se da će doći i zaposleni iz Vodovoda i Komulanog preduzeća", zaključio je Kuzman.

U dogovoru sa Parking servisom, svi dobrovoljni davaoci krvi se sjutra mogu parkirati besplatno.

Savjeti za davaoce krvi

Preporučuje se da prije davanja krvi osoba bude odmorna, da je prethodne noći spavala uobičajeno (dovoljno), da je uzela lagani obrok i izvesnu količinu tečnosti- najbolje 4 čaše vode 1-2 sata pre davanja krvi.

Davalac krvi može biti svaka zdrava, odrasla osoba, starosti od 18-65 godina kod koje se ljekarskim pregledom i provjerom krvne slike, odnosno nivoa hemoglobina, utvrdi da davanje krvi neće ugroziti ni nju, niti osobu kojoj bi se ta krv primenijela.