28-03-2022

Sjutra premijera mjuzikla „Jedne ljetnje noći“

U organizaciji Narodne biblioteke Budve sjutra, sa početkom u 19 sati premijerno će biti izveden mjuzikl „Jedne ljetnje noći“ (romantična komedija u 12 slika) u izvođenju Ženske vokalne grupe Harmonija. Tekst i muziku je napisala Mirjana Pajović, orkestarski aranžman potpisuje Zoran Ćulafić, dok su scenario napravile članice klape Harmonija, a naratorka je Julijana Kalajanović.


Foto: Narodna biblioteka Budve

"Razvoj turizma u Budvi uslovio je da se turistička ponuda, osim klasičnih sadržaja, proširi i podigne na veći nivo uvođenjem raznih kulturnih sadržaja. Kako je turistima trebalo prezentovati kulturu ovih krajeva, pristupilo se formiranju Kulturnog centra Budve koji je imao zadatak da se bavi osnivanjem i radom kulturnih društava", saopšteno je iz Narodne biblioteke Budve.

Podsjetili su da je, najprije, 1972. godine osnovan KUD “Kanjoš” koji je radio kao folklorno društvo. Ubrzo se, kako su istakli, javljaju i druge sekcije pa se tako osniva i Mješoviti gradski hor. Mješoviti gradski hor se ubzo transformiše i iz njega se izdvaja muška klapa a potom ženska vokalna grupa koja je osnovana 1983. godine kao vokalna grupa KUD “KANJOŠ” iz Budve, u čijem sastavu je radila sve do 1989. godine, kada se osamostalila i dobila ime “Harmonija”.

"Prvih godina pretežno su na repertoaru bile primorske dalmatinske pjesme koje su inače karakteristične za klapski način pjevanja. Iz godine u godinu repertoar se povećavao, tako da danas vokalna grupa, pored karakterističnog primorskog melosa, na repertoaru ima i kompozicije starih majstora, horske arije iz popularnih opera, starogradske pjesme, izvorne narodne pjesme kao i zabavne melodije. Veliki rad i upornost, pravilno odabran i stalno proširivan repertoar, dobro pripremani i osmišljeni nastupi imaju za posljedicu da Harmonija postoji treću deceniju i da postane sastavni dio kulturne ponude Budve", naveli su iz Biblioteke.