12-06-2019

Sjutra veče sa Majom Herman Sekulić

U organizaciji Narodne biblioteke Budve sjutra će u holu Akademije znanja sa početkom u 20 časova, biti upriličeno "Veče sa Majom Herman Sekulić", međunarodno priznatom srpskom autorkom 17 knjiga poezije i proze od kojih su mnoge objavljene na stranim jezicima.

Sjutra veče sa Majom Herman Sekulić | Radio Televizija Budva

Maja Herman Sekulić je važan postmoderni pjesnik, popularni romanopisac, ugledni teoretičar, značajan prevodilac, doktor nauka sa Prinstona i svjetski putnik; živjela je i školovala se na tri kontinenta .

U programu pod nazivom "Veče sa Majom Herman Sekulić", učestvovaće: autorka Maja Herman Sekulić, pjesnik Radomir Uljarević i moderatorka Stanka Stanojević.

“Za ovu spisateljicu – pesnika, esejistu i prevodioca,” piše kritičar Radovan Popović u Književnoj topografiji Beograda, str.887, “kažu da je izuzetna ličnost u savremenoj srpskoj književnosti: i srcem i dušom pripada zavičajnom Beogradu, ali i svetu.” Ona je autor tri romana koji su bili u najužem izboru za važne nagrade, a posljednji Ma Belle 2016. kandidovan je za NIN-ovu nagradu, zatim je 2017. objavljen na engleskom u uglednoj ediciji Serbian Prose in Translation i nominovan za značajnu međunarodnu nagradu grada Dablina 2018. Kao teoretičar i prevodilac uvela je nova imena i važnu novu terminilogiju u našu književnu misao.

Uprkos bogatom i raznovrsnom opusu, Maja Herman Sekulić je prije svega pjesnik koji je unio transmoderni senzibilitet u naše pjesništvo . Njene su pjesme prevedene na više jezika, a prevodio ih je i američki pjesnik, laureat Mark Strend. O njenoj poeziji pisao je i Nobelovac Josif Brodski tvrdeći da je “izuzetna”. Ona je jedini naš pjesnik čije su pjesme objavljene u uglednom The Paris Review, a 2016. francuski pjesnik Matju Bomije napravio je svoj izbor njenih pjesama na francuskom i engleskom De la Terre de Desolation, gdje se opet našla kao naš jedini pjesnik u toj ediciji sa Simićem i jednim Lorkom.

Krajem 2017. izašlo je prvo kolo njenih Izabranih dela kao veliki suizdavački produhvat Zavoda za udžbenike i Službenog Glasnika. Tu je značajna studija Digitalna galaksija koja govori o problemima naše ere, zatim zbirka eseja i intervjua, Skice za portete o druženju sa velikanima američke i svjetske literature, koja u obnovljenom izdanju donosi tri nova “portreta” Bob Dilana, Dereka Volkota i Artura Milera, pored portreta samog autora iz pera dr Svetlane Tomic; tu je i kapitalni zbornik njene Poezije, od kojih je poema Gospa od Vinče, prvo objavljena na dva jezika u izdanju Pešić i sinovi, imala čast da 2017. otvori Smederevsku pesničku jesen. To se ponovilo i ove godine sa novom poemom Silna Jerina koja je premijerno predstavljena na pjesničkom festivalu u Smederevu, gde se u okviru ugledne edicije “Meridijani” pojavio i izbor iz njene poezije Veliki plan na njemačkom.

Upravo je 2019. na engleskom izašao njen roman Looking for Lolita i izbor iz poezije The Grand Plan.U novembru 2017.g. održana je jedinstvena međunarodna akademska konferencija o njenom opusu, prva takva posvećena jednom ženskom autoru u srpskoj književnosti, u organizaciji Alfa BK Univerziteta. Zbornik naučnih priloga sa ove konferencije “Književno stvaralštvo Maje Herman Sekulić” izašao je iz štampe 2018, a tokom 2019. godine treba da se pojavi i “Vodič kroz delo Maje Herman Sekulić” kao projekat dr Aleksandre Nikčević Batrićević uz podršku Univerziteta i ministarstva kulture Crne Gore, što se sretno podudara sa pojavom njenih djela u izdanju Obodskog slova takođe u Crnoj Gori.

Pored stranih priznanja nedavno je dobila i priznanje “Simo Matavulj”, prvog predsjednika UKS-a, zatim priznanje Unesca na Svjestkom festivalu poezije u Istanbulu kao i nagradu FESKa/Pazi šta čitaš za “afirmaciju srpske literature u svetu” u martu 2018. a u novembru iste godine bila počasni gost na festivalu poezije Pulara u Maleziji.Pozvana je na Svjetski kongres pjesnika koji će se održati u Indiji u oktobru ove godine, a oktobra 2018. inaugurisana je među 42 žene koje su “Ikone stila Srbije 20.i 21. veka” i knjiga je proglašena za najljepšu knjigu proteklog Sajma knjiga u Beogradu.

Maja Herman Sekulic član je UKS-a, SKD-a, srpskog i američkog PEN-a kao i Američke pjesničke akademije. Živjela je i školavala se po cijelom svijetu, 90-te je provela između Bangkoka, Beograda i Njujorka, a sada dijeli vrijeme između Njujorka i Beograda, saopšteno je iz Narodne biblioteke Budve.