26-10-2020

Škole u Budvi danas počele sa radom

Škole u Nikšiću, Pljevljima i Budvi počele su danas sa radom zato što je nivo kumulativne incidencije u tim gradovima spušten ispod 800 na 100 hiljada stanovnika.

Škole u Budvi danas počele sa radom | Radio Televizija Budva

Foto: Arhiva

Iz Ministarstva prosvjete su objasnili da škole u Budvi počinju sa radom zbog toga što je, novom procjenom kumulativne incidencije Instituta za javno zdralje (IJZ), sa realnim i novim podacima o broju stanovnika, nivo kumulativne incidencije u budvanskoj opštini ispod 800 na 100 hiljada stanovnika.

Navodi se da minimum još sedam dana ostaju zatvorene škole u Kolašinu, Ulcinju, Cetinju i Žabljaku, uz mogućnost otvaranja narednog ponedjeljka ukoliko se kumulativna incidencija u tim opštinama do narednog vikenda dovede na nivo ispod 800/100 hiljada.

Prema takozvanom Sistemu semafora, koji je izradio IJZ za prosvjetu, škole prelaze na sistem učenja na daljinu na najkraće dvije nedjelje kada "uđu u crveno", odnosno kada kumulativna incidencija u tim opštinama pređe 800 na 100 hiljada stanovnika.

„U “zelenim” opštinama, u kojima je kumulativna incidencija ispod 5/100 hiljada relaksiraju se mjere, poput izlazaka đaka na odmor, a velika je mogućnost i relaksiranja odredbi o nošenju maski“, kaže se u saopštenju.

Praktična nastava stručnih škola sprovodi se nezavisno od sistema semafora, zbog specifičnosti stručnih škola i nemogućnosti da se praksa, kao suština stručnog obrazovanja, vrši online.

„Naravno, samo ukoliko škola i poslodavac kod koga se praksa obavlja mogu da ispune sve epidemiološke mjere i zahtjeve“, kaže se u saopštenju.