10-08-2018

Školski brod "Jadran" slavi 85. rođendan

Ministarstvbo odbrane, Mornarica VCG, Opština i Turistička organizacija Tivat pripremili su bogat program manifestacija kojima će u naredne dvije nedjelje biti obilježen veliki jubilej – 85 godina školskog broda MVCG, jedrenjaka "Jadran".

Školski brod

Fešta posvećena rođendanu najljepšeg i najvrijednijeg broda Mornarice VCG, počinje u subotu 11. avgusta za kada je zakazana specijalna vožnja „Jadranom“ po Boki za sve posebno pozvane prijatelje broda. Jedrenjak će isploviti sa gradske rive Pine u Tivtu u 11.30 sati nakon čega će mu se u akvatorijumu ispred Krašića pridružiti više turističkih i drugih brodova i manjih plovila.

Prošavši kroz Verige, najavljuje Bokanews, brodovi će vozeći u stroju, napraviti polukrug oko ostrva Gospe od Škrpjela, a potom sirenama pozdraviti grad Perast. U reonu Dražin rta predviđeno je razdvajanje brodova lijevo i desno od “Jadrana” sa međusobnim pozdravljanjem i fotografisanjem, a sve ove aktivnosti će biti i medijski ispraćene sa mora i vazduha snimanjem i fotografisanjem. Tokom vošnje na “Jadranu” će se održati i prodajna izložba posebno pripremljenih fotografija tog broda u velikom formatu na platnu.



Za srijedu 15.avgust zakazan je “Dan otvorenih vrata” na “Jadranu”. Stari jedrenjak vezan na rivi Pine u Tivtu, tada će biti otvoren za posjete građana u vremenu od 9 do 19 časova.

Iste večeri sa početkom u 21.30 sati, na PInima će se održati i poseban koncert u čast “Jadrana” kojeg kao poklon jedrenjaku i njegovoj posada, priređuje Turistička organizacija Tivat, a nastupiće poznata hrvatska pjevačica Vanna, prenosi BokaNews.



Dva dana kasnije u JU "Muzej i galerija" Tivat biće otvorena posebna izložba fotografija iz 85 godina dugog života i službe jedrenjaka “Jadran” dok će se 18. avgusta dana u akvatorijumu Tivatskog zaliva jedriti se posebna jedriličarska regata.

Centralna proslava Dana broda “Jadran” sa svečanim prijemom na jedrenjaku kojem će, pored ostalih, prisutuvovati i ministar odbrane Predarg Bošković i brojni drugi zvaničnici, zakazana za 20. avgust uveče.