14-05-2019

Skoro 72% mladih u CG živi kod roditelja: Vjeruju da bez veze nema posla

Skoro 72 odsto mladih u Crnoj Gori živi sa svojim roditeljima, među njima i ogroman broj onih koji imaju stalan posao i blizu su 30. godine, rezultati su istraživanja koje je predstavio Centar za građansko obrazovanje.

Skoro 72% mladih u CG živi kod roditelja: Vjeruju da bez veze nema posla | Radio Televizija Budva

Oni koji žive sa roditeljima vide ovo kao najjednostavnije i najpovoljnije rješenje, a trećina ispitanika bi se iselila da im finansijske prilike to omogućavaju, stoji u juče predstavljenoj Studiji o mladima.

Najstarija grupa mladih (26-29 godina), koja bi trebalo da bude u situaciji da bude stambeno nezavisna, živi u roditeljskom domu u veoma visokom procentu od preko 62 odsto, dok samo nepunih šest odsto živi u domu koji su kupili sami ili sa svojim partnerom.

Rezultati ukazuju i na to da se sa statusom zaposlenosti povećava stambena nezavisnost. Oni koji su stalno zaposleni češće žive van roditeljske kuće nego drugi mladi ljudi, iako visoki procenat, od 56,5 odsto, još živi u roditeljskom domu.

“Ovo ukazuje na to da je stambena nezavisnost kao jedan od znakova zrelosti i dalje u izuzetno malom procentu prisutna u životima mladih u Crnoj Gori”, kazao je koordinator programa za ljudska prava u CGO Petar Đukanović.



Izvor: bankar.me