24-08-2020

Sladoled torta kojoj nećete moći da odolite

Pred vama je recept za višeslojnu, kremastu poslasticu, kakvu do sada niste probali. Tajna je u strpljenju tokom filovanja i vještim rukama, ali zaista vrijedi truda. Bilo da želite da obradujete sebe, ukućane ili prijatelje ovih dana, ukoliko se odlučite za ovu tortu, nećete pogrešiti. Možete birati ukuse po svojoj želji.

Sladoled torta kojoj nećete moći da odolite | Radio Televizija Budva

Potrebno je:

Za korice:

- šolja neslanog putera

- 2 šolje šećera

- 4 veća jaja

- 3 šolje brašna za kolače i torte

- 1 kašičica praška za pecivo

- 1 šolja mleka

- 2 kašičice ekstrakta vanile

Za filovanje:

- oko 1 kg sladoleda od pistaća

- oko 1 kg sladoleda od čokolade

- oko 1 kg sladoleda od jagode

Za ukrašavanje:

- šlag

- mrvice za posipanje u boji

- višnje, po želji

Priprema:

1. Za početak pripremite sve sastojke i zagrijte rernu na 180℃. Podmažite dva okrugla pleha za pečenje prečnika 22 cm, i pospite ih brašnom.

2. U većoj činiji umutite puter i šećer koristeći srednju brzinu, tako da smjesa postane pjenasta (za to je potrebno oko tri do četiri minuta).

3. Dodajte jedno po jedno jaje, pa polako nastavite da mutite, praveći pauzu.

4. U drugu činiju prosijte brašno i prašak za pecivo.

5. Polako dodajte brašno u smjesu od putera, tako što ćete sipati i pomalo mlijeka, ali završiti sa brašnom. Mutite sa pauzama i na kraju dodajte ekstrakt vanile.

6. Podijelite smjesu, pa je prespite u pripremljene tepsije i stavite u rernu, na oko pola sata. Znaćete da su korice pečene kada čačkalica koju zabodete u biskvit bude potpuno suva.

7. Ostavite plehove sa strane desetak minuta da se malo prohlade, pa pažljivo izvadite pečene korice i stavite na rešetku da se hlade.

8. Kad su korice potpuno ohlađene, presjecite svaku kroz sredinu na pola, kako biste od dvije deblje, dobili četiri tanje, pa ih zavijte u plastičnu foliju i stavite u zamrzivač.

9. Nakon toga, ponovo upotrijebite plehove/obruče za pečenje korica, kako biste napravili fil od sladoleda. Prekrijte čistu i suvu posudu plastičnom folijom tako da ona viri sa strane, pa sipajte sladoled od pistaća i izravnjajte, zbog čega je važno da bude blago otopljen. Preklopite folijom i stavite u zamrzivač.

10. Isti postupak ponovite i sa preostala dva ukusa. Važno je da na kraju svi slojevi budu u zaleđenom stanju.

11. Tada možete krenuti sa ređanjem, gdje ćete prvo na tanjir za serviranje staviti jednu koricu, sa koje se prethodno skinuli foliju. Odozdo stavite fil od pistaća, pa ponavljate postupak, tako da na vrhu bude korica. Kada poslažete sve, obložite tortu plastičnom folijom i odložite u zamrzivač.

12. U međuvremenu, umutite šlag, pa izvadite tortu i špricem za kolače je dekorišite, pa ponovo stavite u zamrzivač sve do služenja.

13. Kada dođe trenutak, pospite šlag mrvicama i poređajte nekoliko višanja po želji.

14. Isjecite tortu na parčad i uživajte!

Izvor: City Magazine / The Spruce Eats