22-09-2021

Slatko od smokava

Najljepši slatkiš za ledene dane.

Slatko od smokava | Radio Televizija Budva

Foto: minjina- kuhinjica

Potrebno:

1 kg sitnih zrelijih smokava
1 kg šećera
150 ml vode
1 limun
rozetla

Način pripreme:

Prije nego što krenete sa pripremom slatka, smokve operite i isjecite im peteljke.

Stavite šećer i vodu da se kuvaju. Promiješajte i stavite da se kuva, neka vri nekih desetak minuta i šećer se istopi. Dodajte pripremljene smokve.

Lagano promešajte i ostavite da se kuva. Kada provri i krene pjena, smanjite na umjerenu temperaturu i skidajte pjenu. Povremeno protresite sud, skinite pjenu i nastavite kuvanje.

Dužina kuvanja zavisi od količine namirnica, veličine šerpe i temperature kuvanja. Ovo slatko se kuvalo oko 80 minuta i za nijansu je gušće.


Da biste provjerili gustinu skuvanog sirupa, izvadite malo na tanjir, ostavite da se prohladi, pa nagnite tanjir na jednu stranu. Ako se mnogo cijedi, nastavite sa kuvanjem. Ponovite postupak nakon 5-10 minuta i tako radite sve do željene gustine.

Na kraju dodajte sok od polovine limuna, a drugu polovinu isjecite na kolutove i stavite u slatko. Ako je limun veći, kolutove isjecite na pola. Kuvajte još 5 minuta.

Kada skuvate slatko, sklonite sud sa vatre i odmah ga pokrijte vlažnom krpom. Zategnite preko šerpe. Ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi, najbolje preko noći a onda sipajte u sterilisane tegle. Dodajte rozetlu.

Od ove količine dobije se šest mini teglica.

Izvor: Minjina-kuhinjica.com