23-06-2022

Slijedi uvoz radne snage u cijelom regionu

Cijeli region okrenut je ka Evropskoj uniji jer mnogo radnika odlazi u zapadne zemlje u potrazi za boljim platama, što stvara gorući problem, ocijenila je Nikolina Janković, organizacioni psiholog i konsultant kompanije Assert International.

Slijedi uvoz radne snage u cijelom regionu | Radio Televizija Budva

Foto: Pixabay

“Srbija u poređenju sa zemljama u regiji ima veliki broj IT stručnjaka. No, ono što vidimo u drugim područjima, recimo novim tehnologijama, one se ovdje nijesu razvijale i imamo mali broj kandidata”, kazala je ona u prezentaciji “Radna snaga – zajednički problem”, prenosi Poslovni dnevnik.

Dodala je da je jako teško pronaći visoko obučenog bravara za kompanije u Srbiji. Proizvodne kompanije se naprosto moraju povezati s institucijama kako bi obrazovale kadar koji ima je potreban.

Prema njenim riječima, u Srbiji uvoz radne snage još nije uzeo maha kao u Hrvatskoj, ali će to uskoro biti potrebno, posebno u području građevine.

Dodatni problem postoji na tržištu mladih. Naime, polovina njih starosti od 15 do 24 godine razmatra odlazak u inostranstvo i to je jako nepovoljno.

“Početničke plate su jako niske, a mladi očekuju prvu platu u iznosu od 80 do 100.000 dinara (700 do 850 eura). Kad to ne dobiju to im je glavni razlog odlaska u inostranstvo”, zaključila je Janković.