19-07-2019

Smokve zacjeljuju i jačaju kosti te sprječavaju osteoporozu

Ovo slatko voće s puno sjemenki i mekom korom može se jesti svježe ili sušeno, a od davnina je poznato kao prirodni slatkiš.

Smokve zacjeljuju i jačaju kosti te sprječavaju osteoporozu | Radio Televizija Budva

Smokve su odlična zamjena za slatkiše pa, ako ih zaista budete jeli u tu svrhu, zasigurno ćete izgubiti suvišne kilograme.

Smokve se koriste za lakše varenje zbog visokog sadržaja vlakana, a ta vlakna pripomažu našem tijelu da izbaci nepotreban loš holesterol i to upravo putem svog laksativnog efekta.

Smokve, uz pomoć kalcijuma, jačaju kosti te smanjuju mogućnost osteoporoze, a fosfor iz smokvi pripomaže zarastanju slomljenih ili degradiranih kostiju.

Uprkos, velikom sadržaju prirodnog šećera, smokve snižavaju krvni pritisak, zato što sadrže dosta kalijuma, što vodi do veće opuštenosti tijela i uma.

Kada smo kod opuštenosti tijela i uma, zabavite se pripremajući ovu ljetnu salatu koja će vas zasigurno oduševiti kombinacijom ukusa i tekstura!


Salata od smokvi i pancete


Sastojci:

300 g smokvi
80 g pancete
zelena salata
rokula
balzamični ocat
maslinovo ulje
so i biber

Priprema:

Smokve narežite na veće dijelove te usitnite pancetu. Pancetu ispecite na srednjoj vatri te iscijedite mast. Narezane smokve i opranu salatu stavite u srednje veliku zdjelu te dodajte svježe pečenu pancetu na vrh. Začinite salatu maslinovim uljem i balzamičnim octom te pobiberite i posolite po ukusu.

Prijatno!




maslinar.com