16-02-2021

Socijalni savjet podržao povećanje minimalne zarade

Socijalni savjet podržao je predlog za povećanje minimalne zarade i dao preporuku da se realizuje u trećem kvartalu ove godine, kada se očekuje početak oporavka privrede i oživljavanja ekonomske aktivnosti.

Socijalni savjet podržao povećanje minimalne zarade | Radio Televizija Budva

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja su saopštili da je u ponedjeljak održana prva vanredna sjednica Socijalnog savjeta, uoči skupštinske rasprave o Predlogu izmjena i dopuna Zakona o radu, koje se tiču povećanja najmanjeg iznosa minimalne zarade.

“Socijalni partneri su saglasni da je uvećanje minimalne zarade potrebno, u iznosu ne manjem od 250 EUR”, navodi se u saopštenju.

Skupština bi u četvrtak trebalo da razmatra predložene izmjene i dopune Zakona o radu, koje su podnijeli predstavnici pet klubova poslanika vladajuće koalicije.

Predviđeno je povećanje minimalne zarade sa 222 na 250 EUR od 1. jula.

Minimalna zarada je posljednji put povećana 2019. godine i među najnižima je u svjetu.

Članovi Socijalnog savjeta, koji se sastoji od predstavnika Vlade, sindikata i poslodavaca, preporučili su da utvrđivanje iznosa minimalne zarade rezultat pregovora kroz socijalni dijalog.

“Socijalni partneri su saglasni da minimalna zarada mora odražavati balans između potrebe zaposlenih za dostojanstvenom zaradom i poslodavaca da održe poslovanje i broj radnih mjesta, naročito u uslovima izraženih posljedica pandemije koronavirusa”, dodaje se u saopštenju.

Socijalni partneri su konstatovali da je u narednom periodu neophodno napraviti detaljnu i sveobuhvatnu analizu svih fiskaliteta i parafiskaliteta na rad, u cilju daljeg podsticanja zapošljavanja građana na profitabilnim radnim mjestima, koja će im obezbijediti veća primanja, ali i omogućiti održivost poslovanja preduzeća.

Sjednici Socijalnog savjeta su prisustvovali predsjednik Skupštine Aleksa Bečić i premijer Zdravko Krivokapić.

Bečić je saopštio da je ustavno pravo svakog poslanika da predloži zakon ili drugi akt, ali da svojim prisustvom pokazuje otvorenost prema procesu dijaloga.

On smatra da je ostavljeno dovoljno prostora i vremena da se o predloženim izmjenama razgovara u Socijalnom savjetu, imajući u vidu da stupaju na snagu 1. jula.

Krivokapić je kazao da Socijalni savjet treba da bude mjesto uravnoteženja svih ciljeva.

“Vlada će ovu godinu proglasiti godinom socijalne pravde. Najvažnija je socijalna pravda koja treba da stigne do svih porodica i svakog pojedinca. Odluke moraju biti dugoročne, a takve odluke se donose samo na osnovu analize činjenica i stanja, na bazi mogućnosti, a ne samo želja”, poručio je Krivokapić.

On je rekao da je povećanje iznosa minimalne zarade dobra poruka, ali da zakonodavac, u konsultacijama sa Vladom i na osnovu preporuka socijalnih partnera, treba da procijeni najbolji momenat.