07-01-2022

Socijalom se više neće kupovati glasovi

Socijalna davanja više neće biti valuta za kupovinu glasova, kazao je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić i dodao da očekuje da će od ove godine početi da se smanjuje broj korisnika državne pomoći, a povećava broj zaposlenih.

Socijalom se više neće kupovati glasovi | Radio Televizija Budva

Foto: YouTube/screenshot

Spajić je naveo da to očekuje zbog mjera koje Vlada sprovodi i koje će sprovoditi kako bi se povećao standard građana.

On je istakao da vidljivije promjene u oblasti socijalne politike predstoje jer se sprovodi sveobuhvatna reforma i da će kroz program revizije iz sistema biti uklonjeni oni koji ne zaslužuju da budu korisnici, upravo da bi više imali građani kojima je pomoć stvarno potrebna.

Spajić je za “Dan” kazao da se u ranijem periodu dosta ljudi zapošljavalo na crno i da su primali socijalu u isto vrijeme.

“Tim ljudima u prethodnom režimu nije bilo isplativo da rade legalno, ali mi sada dajemo podsticaj legalnom radu kroz program Evropa sad i to može uticati na broj korisnika socijalne pomoći”, kazao je Spajić.

On je naveo da se socijalnim davanjima više nikad ne smije trgovati, kakva je često bila praksa u periodu bivše vlasti.

Kako je kazao, nakon pada ekonomije od 15,3 odsto u 2020. godini i lošeg i nepravednog nasljeđenog stanja u oblasti socijalne politike, posebno je važno bilo da se unaprjeđuju usluge, te da se očuvaju socijalna davanja.

“Posvećeno radimo na tome da usluge socijalne i dječije zaštite u najvećem stepenu, što je prije moguće, odgovore na stvarne potrebe korisnika, uz poštovanje ljudskih prava i dostojanstva, i da budu jednako dostupne svim korisnicima”, dodao je Spajić.

(Mina)