29-01-2020

Sok od krastavca je novi zdravi napitak

Entoni Vilijam, poznati medicinski medijum, tvrdi da ispijanje samo 500 ml ovog zelenog eliksira dnevno može da učini čuda za organizam, i da u potpunosti pročišćava i pomlađuje organizam, ublažava tegobe poput migrena, depresije.


Foto: Ilustracija

Krastavac se smatra četvrtim najviše gajenim povrćem u svetu.

Beneficije koje vam unošenje krastavca obezbjeđuje su različite, zato pročitajte neke koje smo izvojili za vas:

1. Krastavac je bogat izvor vitamina B. Zato se potrudite da što češće unesete svjež krastavac u organizam.

2. Hidrira tijelo i eliminiše toksine jer 95 odsto krastavca čini voda. Ovo povrće sadrži najviše vitamina koje je organizmu potrebno za svaki dan. Nemojte ga ljuštiti jer se u koži krastavca nalazi najviše vitamina C - deset odsto od preporučene dnevne doze koju bi valjalo svakodnevno unositi u organizam.

3. Dobar je za kožu i kosu. Pomaže prilikom opekotina od sunca i iritacija na koži. Oljuštite ga i kožu krastavca stavite na upaljena mjesta, te će njegova protivupalna svojstva ubrzo ublažiti upalu. Zbog visokog sadržaja silikona i sumpora, potpomaže brži rast kose. Ukoliko imate problema sa kosom, trk do pijace. Takođe, isjeckajte krastavac na kolutove i rasporedite po licu. Na taj način ćete prirodno i lako očistiti kožu zahvaljujući mineralnim solima u sastavu ovog povrća.

4. Djeluje kao lijek i preventiva mnogih bolesti. Zbog svog sastava, krastavac smanjuje rizik od nekoliko tipova raka, uključujući rak dojke, prostate, jajnika i materice. Liječi dijabetes, redukuje holesterol i drži pod kontrolom krvni pritisak.

Naime, sok od krastavca sadrži hormon koji je potreban ćelijama pankreasa kako bi proizvodile insulin, te je izuzetno dobar za dijabetičare. Kalijum koji je sadržan u krastavcu pomaže kod regulisanja krvnog pritiska i preporučuje se osobama sa povišenim pritiskom da ga uvrste u svakodnevnu ishranu.

5. Pomaže kod mršavljenja i varenja. Dnevna potrošnja krastavca može se smatrati kao značajan korak ka postizanju bolje linije tijela. Preporučuje se svima koji pokušavaju da smršaju jer sadrži dosta vode u sebi i dijetalnih vlakana koji oslobađaju tijelo od toksina.

6. Ukoliko imate problema sa neprijatnim zadahom, krastavac vam može pomoći. Držite kolut krastavca u ustima 30 sekundi i pomoći će pri uništavanju bakterija u usnoj dublji koje izazivaju loš zadah.

7. Pomaže u skidanju celulita. Dakle, znamo da se kod borbe sa celulitom preporučuje unošenje što veće količine vode na dnevnom nivou, kao što smo već pomenuli, krastavac je i više nego bogat vodom, te jedenjem ovog povrća podstičete izlučivanje vode iz organizma i izbacivanje toksina. Pomaže i kod kamena u bubrezima i mokraćnoj bešici.

8. Posebno izraženo prisustvo kalijuma u krastavcu, korisno je u vrelim ljetnim danima kada se pojačano znojite, a poznato je da se tijelo kalijuma oslobađa upravo prilikom znojenja.
























Izvor: Lepa i srećna