18-10-2021

SOS linija za žrtve trgovine ljudima

Povodom obilježavanja 18. oktobra – Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, Ministarstvo unutrašnjih poslova podsjeća javnost na opasnosti od ovog ozbiljnog društvenog problema, koji je globalnog karaktera.


Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova

“Osim što je u pitanju teško krivično djelo, trgovina ljudima predstavlja jedan od najtežih oblika ugrožavanja osnovnih ljudskih prava, u prvom redu prava na život i slobodu kretanja. Posljedice koje ostavlja po žrtve i društvo su nesagledive”, ukazuju u MUP-u.

U cilju podizanja nivoa svijesti javnosti o ovom problemu, kao i o dostupnim službama za pomoć i podršku, Ministarstvo unutrašnjih poslova je u saradnji i uz podršku Ambasade SAD-a otpočelo realizaciju višemjesečne kampanje posvećene promociji SOS linije za žrtve trgovine ljudima 116666, koja je dostupna 24 časa i prema kojoj su pozivi besplatni i anonimni sa svih mreža u Crnoj Gori.

“U okviru ove kampanje izrađeni su posteri sa porukama koje su i prevedene na albanski, engleski i ruski jezik, a koji su postavljeni na bilbordima na osam lokacija širom Crne Gore, a isti će se naći i na svim graničnim prelazima. Cilj ove aktivnosti je da još jednom pozovemo javnost, posebno mlade ljude, da svoju pažnju usmjere na sve potencijalno sumnjive situacije koje ih mogu dovesti u opasnost da postanu žrtve trgovine ljudima”, navode u MUP-u.

Ministarstvo unutrašnjih poslova će i u narednom periodu biti posvećeno koordinaciji aktivnosti na planu sprovođenja nacionalne politike borbe protiv trgovine ljudima kroz implementaciju Strategije za borbu protiv trgovine ljudima 2019-2024.godine, jačanje multidisciplinarnog pristupa i unapređenje regionalne i međunarodne saradnje u ovoj oblasti.