03-11-2020

Španski naučnici predlažu ćutanje u metrou zbog širenja koronavirusa

Naučnici iz španskog Nacionalnog vijeća za istraživanja (CSIC) preporučuju da korisnici metroa i javnog prevoza ne razgovaraju međusobno ili putem mobilnog telefona tokom vožnje da bi se na taj način spriječilo širenje koronavirusa, piše španski list La Vanguardia.


Ilustracija, Foto: Unsplash

Svoje su mišljenje obrazložili podacima prema kojima bi se uvođenjem takve mjere rizik od zaraze mogao znatno smanjiti.

Stručnjaci za epidemiologiju i aerosole širom svijeta već mjesecima od svojih vlada traže oštrije mjere da bi se spriječilo širenje infekcije vazduhom.

Uz održavanje fizičkog razmaka, lične higijene i svakodnevnog nošenja maski, zna se da je ventilacija jedna od ključnih mjera za spriječavanje infekcije koronavirusom.

Dokazano je da se virus može prenijeti aerosolima, zbog čega se u većini zgrada, poput škola, prozori nastoje držati otvorenima kako bi se prostor u kome boravi veći broj osoba neprestano provjetravao.

Naučnica iz španskog CSIC i stručnjak za atmosferske aerosole, María Cruz Minguillón istakla je važnost provjetravanja prostorija, ali smatra i da bi bilo dobro poštovati još jednu mjeru - ćutati, odnosno ne razgovarati za vrijeme vožnje javnim prevozom.

Minguillón je iznenadila svojim zahtjevom kazavši da bi "bilo idealno kada bi na ulasku u podzemnu železnicu stajao natpis: Tišina u metrou".

Pojasnila je da "ćutanje uz pravilno nošenje maske doprinosi minimalnom riziku od prenosa koronavirusa".

Minguillón je dodala i da u podzemnoj željeznici nema nikakve ventilacije te da je, ako se neko zaražen koronavirusom vozi metroom, vrlo važno da vazduh u vagonima bude što manje zagađen virusima.

Upravo zato preporučuje korisnicima javnog prevoza da ne razgovaraju ni međusobno ni mobilnim telefonom.

"Razgovaramo li glasno mobilnim telefonom ili s nekom osobom tokom vožnje javnim prevozom, a znamo da je u metrou obično bučno, emitujemo 50 puta više aerosola", rekla je Minguillón.

Smatra da bi ista mjera trebalo da se primjenjuje i u drugim vrstama javnog prevoza.

Ukupan broj slučajeva zaraze koronavirusom u Španiji iznosi 1,19 miliona i zemlja je suočena s naizgled nekontrolisanim porastom broja novozaraženih. Dosad je od posledica kovida-19 u toj zemlji umrlo gotovo 35.900 ljudi.

Španski premijer Pedro Sančez 25. oktobra je donio odluku o uvođenju vanrednog stanja u predstojećem šestomjesečnom razdoblju, a prati ga i policijski čas u cjeloj zemlji s izuzetkom Kanarskih ostrva.


(Hina/N1)