14-02-2020

Špargle i svojstva ovog "kraljevskog" povrća

Jedna od nutritivno najuravnoteženijih vrsta samoniklog povrća Mediterana su špargle. Niskokalorične su, bogate vitaminima, mineralima i vlaknima što ih čini idealnom namirnicom za sve koji žele jesti zdravo i održavati vitku liniju.



Špargla se i ranije smatrala luksuznim, „kraljevskim“ povrćem, dok ni danas nije ništa manje cijenjena namirnica gurmana širom svijeta.

Naziv biljke potiče od grčke riječi asparagus što znači izdanak.

Svojstva:

Špargle sadrže glutation, jedan od najsnažnijih antikarciogena i antioksidansa pronađen u organizmu, koji se koristi za detoksifikaciju karcinogenih elektrofila te za zaštitu ćelija od oksidativnog oštećenja.



Špargle su bogate mineralima i vitaminima. Sadrže dosta mikroelemenata poput gvožđa, bakra, cinka, fluora i joda, a izvrstan su izvor folata i vitamina C, K, B2 i B3. Mogu se spremati na mnogo načina. Od njih možemo dobiti supu, sitne delicije, rižoto omlete, salate.

Postoje divlje i uzgojene špargle

Kreće sezona šparoge, bjeluša, mekostruka, kalenaca, vilinih metli! Sve su to nazivi za istu biljku, a definitivno najpoznatiji je špargla (Asparagus officinalis).

Upravo u ovom periodu godine počinje kratko razdoblje kada ih možemo pronaći u prirodi primorskih krajeva, ubrati ih i uživati u veličanstvenim jelima.


Foto: Special fruit

Zbog blagog ukusa, teksture i zanimljivog nutritivnog sastava špargle su nezaobilazan sastojak sezonske zdrave ishrane.

Divlja i uzgojena šparoga razlikuju se po boji, obliku i ukusu. Uz to, kultivisana raste puno više u visinu, ali ukus joj nije toliko bogat kao kod divlje. U idealnim uslovima izdanak može narasti do 20 cm u samo jednom danu.



Izvor: Fosmedia