14-03-2020

Spasena koza zaglavljena u stijenama kod Krimovice

Ploveći barkom sa prijateljima, Budvanin Zoran Drakulić je juče na desetak kilometara od budvanske obale, u blizini naselja Krimovica, na jednoj od stijena ugledao kozu.

Spasena koza zaglavljena u stijenama kod Krimovice | Radio Televizija Budva



Kako kaže kada je uočio bilo mu je čudno što se ne pomijera, a sama pojava koza u tom dijelu i nije neuobičajena. One se u tom dijelu redovno mogu vidjeti.

To je, prema njegovim riječima, neka vrsta divljih koza, ali ono što mu je zapalo za oko jeste to što ranije nikada nije vidio da koza tako mirno leži, a da je tako blizu vode.

Kada je pokušao da joj skrene pažnju kamenčićima, ona nije reagovala niti ustajala.

Ubrzo se vratio za Budvu, ali mu, kako je kazao za naš portal, nešto nije dalo mira, te se nakon tri do četiri sata kasnije zaputio ponovo do mjesta gdje je vidio kozu.

"Primjetio je da su joj vima natečena što me je navelo da mislim kako je nekoliko dana tu zaglavljena. Pozvao sam svoju prijateljicu, Daju Ljubišu, sa kojom sam zajedno član Udruženja za pomoć i zaštitu životinjama. Nakon toga smo zvali Službu zaštite i spašavanja u Budvi gdje su nas uputili na nadležnost Službe zaštite i spašavanja Kotor. Pošto je tada već u tom trenutku bio mrak, i bilo je opasno da se pomogne kozi, ostavili smo poduhvat za danas", kaže on.

Sa Službom je Zoran ostao u kontaktu, ali je kako objašnjava jutros došlo do greške, jer ga nisu kontaktirali kada su krenuli u akciju spasavanja koze, iako im je prethodne noći rekao da je bolje i pristupačnije da sa njegovog čamca priđu kozi i spasu je, pa je akcija potrajala malo duže, ali se srećom sve dobro završilo.

Zoran ističe da je velika sreća danas što je bilo mirno more, bez vjetra jer da nije bilo tako ko zna kako bi sve proteklo.

"Kada su vatrogasci stigli i počeli spasavanje, koza se u jednom trenutku uspaničila jer nije znala šta se dešava, i pošla je nekih metar dva niže, ali je uspjela da se zadrži tu, nakon toga su bacali laso i omču i uspjeli su da je uhvate za rogove. Dvojica su vukli, dok je jedan što se spustio niže i bio blizu, gurao kozu ka gore. Tu se uplašena životinja malo smirila, i nakon toga još tri ili četiri metra su je digli i bila je spasena" kazao je Drakulić.

Akcija je trajala nekih 40 minuta i na kraju su, na svu sreću što se može i vidjeti na snimku, uspjeli da je izbave zahvaljijući pravovremenoj intervenciji našeg sugrađanina.


Video: Zoran Drakulić


Video: Zoran Drakulić