17-10-2018

Spasili djevojčicu od prisilnog prosjačenja

Službenici policije spasili su petnaestogodišnju djevojčicu od prisilnog prosjačenja i protiv njenog oca A.S. podnijeli prijavu za krivično djelo trgovina ljudima.

Spasili djevojčicu od prisilnog prosjačenja | Radio Televizija Budva

Iz Uprave policije saopšteno je da je djevojčica smještena u sklonište i da joj je obezbijeđena pravna zaštita.

Centar bezbjednosti Podgorica je, navodi se u saopštenju, protiv A.S. podnio krivičnu prijavu kojom se tereti da je na štetu svoje 15-togodišnje ćerke počinio krivično djelo trgovina ljudima.

U policiji sumnjaju da se 15-togodišnja djevojčica duže vremena, pod fizičkom silom, prijetnjom i prinudom oca, bavila prosjačenjem na teritoriji Glavnog grada, a za račun i interes svog oca i drugih za sada nepoznatih osoba na čijoj se identifikaciji radi.

„S obzirom da je maloljetna djevojčica do sada u više navrata pretrpjela fizičko nasilje, iz bezbjednosnih razloga sklonjena je u Nacionalno sklonište za žrtve trgovine ljudima koje egzistira u okviru Kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima, dok je za A.S. raspisana potjernica“, kaže se u saopštenju.

Iz policije su rekli da su, tokom rada na rasvjetljavanju tog krivičnog djela, kao i da bi djevojčica bila adekvatno zbrinuta i da bi joj se obezbijedila pravna zaštita, angažovani Centar sa socijalni rad, Osnovno i Više državno tužilaštvo u Podgorici i Nacionalno sklonište za žrtve trgovine ljudima.

"Uprava policije će nastaviti sa aktivnostima na rasvjetljavanju svih oblika trgovine ljudima i svih krivičnih djela i prekršaja povezanih sa prosjačenjem, što je u skladu i sa nacionalnim i bezbjednosnim prioritetima i preporukama međunarodnih partnera u okviru poglavlja 23 i 24", zaključuje se u saopštenju.