11-10-2019

Spojen most Moračica VIDEO

Most Moračica, jedan od najvećih i najgrandioznijih objekata na prvoj dionici autoputa Bar-Boljare, spojen je u toku noći, saopštio je glavni inženjer mosta, Duško Rondović.

Spojen most Moračica VIDEO | Radio Televizija Budva

„Most Moračicu smo spojili jutros negdje između dva i tri ujutro. Najbitnije je što je rasponska konstrukcija spojena, s tim što do kraja završetka mosta imamo dosta radova, između ostalog, elektro instalacije i vodovod, koji prolazi kroz konstrukciju mosta“, rekao je Rondović novinarima na mostu Moračica.

On je kazao da imaju da urade asfalterske i hidroizolaterske radove, kao i vjetrobrane koji su visine četiri metra.

„To su radovi koji će nam oduzeti dosta vremena pogotovo zbog vremenskih prilika“, dodao je Rondović.



On je naveo da je to jedan od najgrandioznijih objekata, ne samo u Crnoj Gori, već i regionu i šire.

„Za jednu stopu mosta utrošeno je oko pet hiljada kubika betona, a sama stopa je veličine dva košarkaška terena“, kazao je Rondović.

U sami most Moračica ugrađeno je preko 100 hiljada kubika betona, oko 15 hiljada tona željeza i nešto manje od deset hiljada tona kablova za prednaprezanje.

On je, odgovarajući na pitanje da li će česti vjetar biti problem za vožnju, odnosno da li će morati da se zaustavlja saobraćaj u tom periodu, saopštio da se nada da se neće morati zaustavljati saobraćaj, jer su to vjetrobrani projektovani za te brznine vjetra.

„Sama visina od četiri metra biće zadovoljavajuća za te potrebe“, dodao je Rondović.

On je podsjetio da je brzina na autoputu 100 kilometara na sat, dok je brzina vjetra 30 metara u sekundi.

Rondović je, govoreći o završetku radova, kazao da je rok septembar naredne godine, ali da se nada da će most Moračicu završiti prije tog roka.





Mina