20-04-2021

Sputnjik V efikasan 97,6%, bez smrtnosti kod Sinofarma

Efikasnost vakcine Sputjnik V iznosi 97,6 procenata, prema rezultatima analize podataka oko 3,8 miliona vakcinisanih Rusa, saopštio je Ruski fond za direktna ulaganja (RDIF).

Sputnjik V efikasan 97,6%, bez smrtnosti kod Sinofarma | Radio Televizija Budva

Efikasne obje vakcine: Ilustracija (Gov.me/Arhiva)

Nacionalni istraživački centar Gamaleja i RDIF objavili su da je efikasnost vakcine Sputnjik V na nivou od 97,6 procenata, prema rezultatima analize podataka o učestalosti korona virusa kod Rusa vakcinisanih sa obje doze vakcine, navodi se u saopštenju, prenio je Tas s.

Prema podacima o vakcinaciji 3,8 miliona Rusa koji su primili obje doze vakcine tokom perioda od 5. decembra 2020. do 31. marta 2021. godine, incidencija koja je započela 35. dana nakon prve vakcine iznosila je samo 0,027 odsto.

Nijedan smrtni slučaj među onima koji su primili obje doze Sinofarm

Vakcina protiv korona virusa kineske kompanije Sinofarm za 93 odsto smanjuje mogućnost da osoba zaražena korona virusom završi u bolnici, a za 95 odsto smanjuje rizik od smještanja na intenzivnu njegu, pokazuju rezultati studije sprovedene u Abu Dabiju.

Istraživanje je pokazalo značajno smanjenje stope novih slučajeva korona virusa među ljudima koji su primili drugu dozu vakcine.

Prema analizi Centra za javno zdravlje Abu Dabija većina onih koji su zaraženi nakon prve doze imali su blage simptome i nije im bila potrebna hospitalizacija, prenosi portal National News iz UAE.

Kako se ističe, među onima koji su primili obje doze Sinofarm vakcine nije zabilježen nijedan smrtni slučaj.

Utvrđeno je i da imunitet nije garantovan nakon preležane bolesti, da rizik od zaražavanja raste sa pojavom više mutacija, kao i da infekcija može kasnije da dovede do dugoročnih zdravstvenih komplikacija.