11-12-2019

Šta bi majke sve trebalo da znaju o dojenju

Nema ništa ljepše i zdravije nego dojiti svoju bebu i uživati u tome. Ipak, dok nekim majkama dojenje od prvog dana ide bez problema, druge muku muče s bolnim ragadama ili vjeruju kako nemaju mlijeka.


Dojenje je nešto o čemu mnogi smatraju da znaju sve, ali rijetki se uistinu edukuju. Međutim, ako se neko bavi onim što mame zaista trebaju da znaju o dojenju, to je Teresa Pitman.

Ova izvršna direktorica NVO La Leche League Canada i više od tri decenije pruža podršku i daje savjete dojiljama. Koautorka je i dva bestselera o dojenju.

"Izdvojite vrijeme da saznate što više o podršci za dojenje u vašoj zajednici dok ste još trudni, tako da nakon toga ne morate pokušati da pronađete ove usluge. Većina nas ne predviđa da ćemo imati problema sa dojenjem", kazala je Pitman.

Ona savjetuje da je važno da imate sve potrebne podatke o dojenju pri ruci za svaki slučaj. Ostale majke koje su uspješno dojile svoju bebu najbolji su izvor podrške i informacija o dojenju.

"Kad se odlučite za dojenje upoznajte druge majke koje doje kako biste mogli vidjeti kako to djeluje. Jedno je čitati o dojenju, a drugo prolaziti pored nekog ko doji u tržnom centru", kazala je.

Korisno je shvatiti kako dojenje funkcioniše, kaže Pitman.

"Često hranjenje pomaže vam da uspostavite opskrbu mlijekom. Posebno tokom prvih nekoliko sedmica, učestalost hranjenja pomaže vam da shvatite koliko mlijeka treba vašem djetetu", savjetuje ona.

Žene koje imaju manji kapacitet skladištenja mlijeka moraju češće dojiti svoje bebe, dok one koje imaju veći kapacitet skladištenja ne moraju dojiti toliko često. Isto tako, bebe imaju svoje jedinstvene obrasce hranjenja. Nije korisno upoređivati ​​svoj raspored dojenja s rasporedom drugih mama koje poznajete.

Dojenje, kažu stručnjaci, ne bi trebalo biti bolno.

"Bol u našim tijelima je signal da nešto nije sasvim u redu. Pomaže da shvatite da su gotovo svi razlozi zbog kojih imate bol izlječivi ako dobijete pomoć“, kaže Pitman.

Takođe možete angažovati i savjetnicu za dojenje. Dojenje utješi bebu i opušta majku, kažu stručnjaci. Osim toga, pomaže bebi da bolje spava i umiruje je ako je uplašena.

Izvor: RTCG