06-05-2022

Šta štiti djecu od prenosa novog tipa hepatitisa?

Lična higijena, redovno pranje ruku, držanje distance koliko god je to moguće, jedina su zaštita od svakog tipa hepatitisa, pa i novog, nepoznatog, koji se širi Evropom. Novu bolest, koja napada jetru kod djece, teško je izbjeći, jer se prenosi kapljičnim putem, a kod najmlađih je gotovo nemoguće kontrolisati mjere prevencije.

Šta štiti djecu od prenosa novog tipa hepatitisa? | Radio Televizija Budva

ilustracija/pixabay.com

“Najvažnija je lična higijena, a to važi za sve viruse, posebno za one koji se prenose kapiljčno. Djeca moraju ličnu higijenu da usvoje kao nešto što je uobičajeno, svakodnevno i da nauče da vode računa bez opomene odraslih. Tokom pandemije smo morali biti na distanci, jer se kovid prenosi kontaktom, a isto važi i za adenoviruse. Teško je međutim kontrolisati djecu da se ne približavaju jedni drugima dok pričaju i kada se igraju, i pratiti ih da redovno peru ruke kad su u školi ili bilo gdje van kuće. Treba roditelji da ih upozore i da im objasne da ne smijueju da piju iz iste čaše i da hranu uglavnom jedu kod kuće, da je ne kupuju bilo gdje. Poslije svega što su djeca preživela tokom pandemije, sad bi bilo zaista mučno terati ih da zbog adenovirusa nose ponovo maske, ali nekako se moraju držati na distanci“ objašnjava za Nova.rs prof. dr Dragan Delić, infektolog-hepatolog i nekadašnji direktor Infektivne klinike u Beogradu.

Ljekari upozoravaju i da se ovaj virus može prenositi vodom.

„Ovaj virus može da se prenosi i putem bazenske vode, zato je važno objasniti najmlađima da ni slučajno ne gutaju tu vodu, kada se kupaju. U bazenima se prenose brojni virusi, često i stomačni, a starija djeca to već znaju. Odgovornost je tu i na onima koji održavaju bazene, moraju ih redovno čistiti, hlorisati i tome slično. Novi virus hepatitisa se ne može apsolutno spriječiti, ali možemo da eliminišemo sve poznate rizike“ naglašava dr Delić.

Kaže i da ovo nije vrijeme za paniku, ali jeste za oprez.

„Ne treba paničiti ni u kom slučaju, jer nije ovo prvi put da se pojavljuje među djecom hepatitis nepoznatog uzroka. Mnogi virusi oštećuju jetru, nije ovaj jedini. Ipak imamo razloga za brigu i oprez, ali ako se držimo svih savjeta o prevenciji, ne bi trebalo da dođe do masovnog širenja zaraze“ kaže doktor.

Moguće je da se novi tip hepatitisa prenosi i preko hrane.

"Tako se širi hepatitis A, odnosno zarazna žutica, a najugroženija su djeca sa hroničnim oboljenjima. Zato djeca moraju da paze šta i gdje jedu, tačnije roditelji moraju da vode računa o tome i da imaju uvid u dječiju ishranu“, kaže za Nova.rs prof. dr Nedeljko Radlović, dečiji gastroenterohepatolog.

Podsjetimo, sumnja na prvi slučaj novog tipa hepatitisa od država regiona zabilježena je u Srbiji, kod devetogodišnjeg pacijenta u Institutu za majku i dijete „Dr Vukan Čupić“ u Beogradu.

Ova bolest širi se evropskim zemljama tokom proteklih nekoliko mjeseci, a posebno pogađa dječiju jetru. Novi tip hepatitisa do sada je registrovan u Irskoj, SAD, Izraelu, Holandiji, Španiji, Danskoj, Italiji, Norveškoj, Francuskoj, Belgiji, Rumuniji, Japanu, Kanadi…