12-04-2021

Stanišići neurbanizovano područje, hitno potreban put

U Sekretarijatu za investicije u toku je obrada podataka, vezanih za projekte koje treba realizovati u tekućoj godini, a sve u svijetlu aktuelne trenutne situacije prouzrokovane pandemijom koronavirusa. Ukoliko situacija bude povoljna u narednom periodu će se znati da li će seoski put u Stanišićima biti asaltiran u toku ove godine, a upravo je taj put ono što su mještani prepoznali kao prioritet za razvoj svog sela.

Stanišići neurbanizovano područje, hitno potreban put | Radio Televizija Budva

U Stanišičima je stalno natsaljeno osam porodica, a bilo bi ih više da postoji seoski put, tvrde seljani.

"Imamo problem, sa već dotrajalim asfaltom i evo čekamo već dvije godine da se asfaltiranje puta do sela realzuje", kazao je za Polis, Stijepo Stanišić, mještanin.

Prema riječima mještana taj put je u planu već unazad dviej godine.

"Ne znamo šta se desilo, to je bilo u planu, mi smo jedino selo bez asfalta, izgleda da na nas uvijek fale sredstva", kazao je.

Stanovnici sela sami su zaslužni što u Stanišićima postoji trofazna struja, što imaju vodu, a Opština je kako nam rekoše prije više od 30 godina izgradila potporne zidove za tamošnju crkvu i seosko groblje.

"Doveli smo vodu dva ipo kilomentra do samog sela, svojim sredstvima, pojačali struju...To je sve bilo prije skoro 40 godina plus mini trafo stanica koju smo od naših sredstava poklonili na gazdovanje tadašnjoj Distribuciji Budva", kazao je Stanišić.

Stanišići su neurbanizovano područje.

"Čekamo i samu urbanizaciju sela, koja je potrebna da se selo ne bi devatsiralo", kazao je.

Predviđena zaobilaznica oko Budve, prema predviđanjima prošla bi kroz Stanišiće i devastirala selo, a posebno seosku crkvu.

"Po jednoj varijanti zaobilaznica sa tri, a možda i četiri trake išla bi ispod crkve, praktično naši preci i crkva bili bi u krtužnom toku", kazao je.

Mladi se vraćaju ovom selu, a jedan od njih je Savo Stanišić, koji kaže da se nije pokjajao zbog ove odluke.

"Nijesam se pokajao i teško da će se nekada vratiti u Budvu", kazao je, napomenuvši da selu uz put fali i rasvjeta, ali i da je prisutan problem sa vodosnadbijevanjem.

Ono što bi možda ubrzalo razvoj sela jeste osnivanje mjesne zajednice.

"Mi pripadamo MZ Bečići gdje imamo odbor sela, ali potrebno je osnovati MZ, kako bi se lakše izborili za ono što nam je potrebno", kazao je Stanišić.


D.P.