09-07-2018

Starke, trend koji živi vječno

Jedan od najpopularnijih i najpoznatijih brendova svih vremena, Converse All Star, poznat još i kao Chuck Taylor All Star, posjeduje dugu i bogatu istoriju koja se proteže nešto više od jednog vijeka.

Starke, trend koji živi vječno | Radio Televizija Budva

Zaštitni znak mnogobrojnih supkultura, obiljeležje raznovrsnih trendova, Starke su stav, prilagodljiv stil čija popularnost ostaje vanvremenska.

Priča o ovim slavnim patikama datira iz 1908. godine kada je Markis Mils počeo da proizvodi cipele, koje su, za razliku od ostalih u tom periodu, sadržale veliki postotak gume. Na taj način je stvorena Converse Rubber Shoe kompanija, dok je Converse All Star zaživio 1917.godine.

Konversice i košarka

Onda kada se patike nisu nosile svakodnevno već su isključivo bile namjenjene sportistima, All Star je nastao kao kompanija koja se specijalizovala za proizvodnju sportske obuće namjenjene košarkašima.

Starke su nastavile da dominiraju tokom šezdesetih godina dvadesetog vijeka. Converse je stajao na samom vrhu američkog tržišta držeći devedeset posto ukupne proizvodnje sportske obuće.

Novi trend

Sedamdesetih godina kompanije poput Najka (Nike) predstavljaju inovativne tehnologije u proizvodnji patika. Pažnja publike privučena je inovacijama i novim, futurističkim dizajnom koji nagovještava buduće doba.



Umjesto da se nadmeće s Najkom i novim talasom sportske obuće, Converse se odlučuje za drugu varijantu; okreće leđa sportskom tržištu i usmjerava se ka modnoj industriji.

Pored toga što su ih nosile mnoge poznate ličnosti, poput Elvisa Prislija, Džordža Harisona, Kurta Kobejna, starke su se pojavile čak 648 puta na filmskom platnu. Jedan od prvih filmova gdje su starke sveprisutne je i Brilijantin (The Grease).