24-12-2014

Stižu ljekovi kojih nije bilo

Veći dio ljekova koji se proteklih sedmica nijesu mogli naći u Montefarmovim apotekama stići će do kraja sedmice, a uglavnom se radi o onima koji su dio obavezne terapije za srčane bolesnike i dijabetičare.

Stižu ljekovi kojih nije bilo | Radio Televizija Budva

“Većina ljekova za kardiovaskularne bolesti stići će tokom sedmice, a pojedinih u apotekama ima u kontinuitetu. „Presolola” ima od ponedjeljka, a „siofora”, od sredine prošle sedmice”, kazali su Pobjedi iz Montefarma.

Kako su istakli, za „lopril“ imaju paralele, „irumed“ tablete od 5 i 10 miligrama, „iruzid“ od 10 + 12,5 i „skopril“ tablete od 20 miligrama.

“Jedino su deficitarne „iruzid tablet 20+12,5 miligrama, jer isporuka kasni više od mjesec", naveli su iz te apotekarske ustanove.

U Montefarmu, ipak, ističu da nestašica ima.

U dovoljnim količinama nema pojedinih ljekova za bronhitis, plućne bolesti zatim pumpica za astmatičare, a zbog dugova dobavljača nema ni nekih medikamenata za upalne crijevne bolesti i visoki krvni pritisak.

“Pojedinih medikamenata nema u dovoljnim količinama, a u pitanju su „seretide“, „beroduali“, i „spiriva“. Problematični ostaju ljekovi koje proizvođači neće isporučiti dobavljačima dok ne izmire dugovanja („salofalk granule“, „iruzid“ 20 + 12, 5)”, naveli su iz Montefarma, naglasivši da zato ne znaju kada će biti isporučeni.

Tokom godine, u više navrata građani nijesu mogli dobiti ljekove na recept.

Bivši direktor Montefarma Budimir Stanišić, kazao je ranije da su, osim složenih tenderskih procedura, glavni razlozi za nestašice nedovoljan iznos sredstava opredijeljen za nabavku ljekova i medicinskih sredstava za ovu godinu, kao i nekontrolisano propisivanje ljekova na recept.

On je naglasio i da Montefarm nije ni generator ni regulator potrošnje, kao i da su stručne službe te ustanove sve svoje obaveze, vezane za planiranje nabavki i distribuciju uradile na vrijeme i korektno.