09-12-2021

Stopa siromaštva u Crnoj Gori skočila sa 14,5 na 20 odsto

Stopa siromaštva u Albaniji je porasla u pandemijskoj 2020. godini, pri čemu se jedna trećina stanovnika, ili 32,6 odsto, našlo u kategoriji siromašnih u odnosu na 31,8 procenata godinu dana ranije, objavio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

Stopa siromaštva u Crnoj Gori skočila sa 14,5 na 20 odsto | Radio Televizija Budva

U izvještaju, objavljenom na veb sajtu MMF o nalazima članova misije te finansijske institucije tokom nedavnih razgovora sa zvaničnicima u Tirani o ekonomskom napretku zemlje, procjenjuje se da će u ovoj godini stopa siromaštva u Albaniji blago opasti na 30,8 odsto.

„Stopa siromaštva u Albaniji je jedna od najviših na Zapadnom Balkanu, dok je njena pokrivenost socijalnom zaštitom među najnižima“, navodi se u izvještaju MMF, prema čijem pregledu je Srbija imala najnižu stopu siromaštva u regionu od 17,4 odsto u 2020. godini, gotovo nepromenjenu u odnosu na 2019. godinu prije pandemije, kada je bila 17,3 odsto.


U tabelarnom prikazu MMF, stopa siromaštva u ekonomijama Zapadnog Balkana, procjenjuje se da će ova stopa u Srbiji opasti na 17,1 odsto u ovoj godini.

MMF izračunava indeks siromaštva na osnovu kriterijuma Svjetske banke, po kojima se siromašnima smatraju ljudi koji žive sa manje od 5,5 dolara dnevno, mereno standardom pariteta kupovne moći (PPP).

U Sjevernoj Makedoniji se broj siromašnih popeo lani na 18 odsto ukupne populacije, sa nivoa od 16,9 odsto godinu ranije, dok je u Crnoj Gori stopa skočila sa 14,5 odsto na 20 odsto.

Bosna i Hercegovina je izuzeta iz pregleda zbog nedostatka uporedivih podataka, naveo je MMF.