26-01-2019

Struja od 1. marta skuplja do šest odsto

Elektroprivreda bi do 15. februara trebalo da utvrdi i na sajtu objavi tarifne modele sa definisanim cijenama električne energije za domaćinstva, koje će važiti od 1. marta.

Struja od 1. marta skuplja do šest odsto | Radio Televizija Budva

Iz EPCG su kazali da kompanija svoje zakonsko pravo nije iskoristila početkom godine već će, uvođenjem tarifnog modela, pokušati da uspostavi balans između tržišnih cijena i socio-ekonomske situacije, čime će potrošačima omogućiti izbor u cilju racionalnijeg korišćenja električne energije.

Iz EPCG su podsjetili da cijene električne energije u Crnoj Gori za domaćinstva zavise isključivo od slobodno formirane cijene snabdjevača, uz zakonski definisana ograničenja koja su direktno u vezi sa cijenom energije na referentnoj Mađarskoj berzi električne enegije.

“Cijena električne energije u Crnoj Gori trenutno je preko 60 odsto niža od tržišne, a shodno definisanoj zakonskoj normi i ograničenju na promjene, nova cijena može biti povećana maksimalo šest odsto”, precizirali su iz EPCG.

Shodno tome, menadžment te elektroenergetske kompanije je nakon detaljne analize tržišta, budućih aktivnosti i plana investicija, uputio Odboru direktora na razmatranje Nacrt odluke o dodatnim uslovima za snabdijevanje električnom energijom.

“Odluka predstavlja novi vid obračuna utrošene električne energije, uz pravo kupca na odabir jednog od ponuđenih tarifnih modela snabdijevanja”, navodi se u saopštenju EPCG.

Kako su kazali iz kompanije, praksa je pokazala da se na taj način stimuliše energetska efikasnost i smanjuje budžetsko opterećenje kupaca.

“Domaćinstva će, u zavisnosti od načina potrošnje, moći da dobiju relevantne informacije i upoređuju povoljnosti u zavisnosti od toga za koji se tarifni model opredijele”, objasnili su iz kompanije.

Iz EPCG tvrde da će, uvođenjem tarifnih paketa, u skladu sa praksom država regiona i Evropske unije, kupcima, uz racionalizaciju potrošnje, omogućiti znatne uštede na računu za električnu energiju.

“EPCG će, takođe, nastaviti da stimuliše preko 200 hiljada domaćinstava, članova Zatnog tima, sa popustima od 13 odsto za aktivnu energiju, a nastaviće se i subvencioniranje kupaca u skladu po kriterijumima Ministarstva rada i socijalnog staranja”, zaključuje se u saopštenju.