03-08-2021

Sud za prekršaje u Budvi: U julu 359 prekršajnih predmeta po hitnom postupku

U periodu od 01. do 31 jula 2021. godine sudije Suda za prekršaje u Budvi su zaprimile čak 359 prekršajni predmet u hitnom postupku, kazao je Marko Đukanović, zamjenik predsjednika suda i Sudija portparol.


Foto: tradeunique.com

"Najveći broj predmeta, imajući u vidu njihovu prirodu, zaprimljen je nakon završetka radnog vremena, kao i za dane vikenda i državnih praznika (13 i 14 jul)", ističe Đukanović.

Kako dodaje, dominirali su predmeti iz oblasti Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima (vožnja pod dejstvom alkohola, odbijanje alkotestiranja, izazivanje saobraćajnih nezgoda), Zakona o javnom redu i miru, Zakona obstrancima i Zakona o sprječavanju zloupotrebe droga.

“Zbog intenziviranog rada Uprave za inspekcijske poslove u periodu ljetnje turističke sezone, te ogromnog broja izvršenih inspekcijskih nadzora u oblasti sanitarnih, turističkih, tržišnih poslova, bezbjednosti hrane, zaštite stanovništva od zaraznih bolesti, u hitnom postupku su obrađivani i predmeti u kojima su počinioci prekršaja strani državljani, ili pak pravna lica koja su u njihovom vlasništvu. Zbog naglog porasta hitnih predmeta, koji su iz godine u godinu sve složeniji, sudije su bile prinuđene da odlože određeni broj ročišta u redovnim predmeta, što dodatno usložnjava njihov rad i efikasnost”, izjavio je on.

Prema riječima Đukanovića, uz pomenute okolnosti, za ukazati je da sudije sudova za prekršaje, kao i službenici koji im asistiraju u radu već drugi mjesec ne ostvaruju nadoknadu zarade po osnovu dežurstva i pripravnosti, pa se ponovo apeluje na Vladu Crne Gore, Sudski savjet, Udruženje sudija i reprezentativne sindikate da se najhitnije riješi problematika u vezi sa načinom isplate nadoknade zarade za rad sudija i službenika po osnovu pripravnosti i dežurstva.

“Sud za prekršaje u Budvi će i dalje nastaviti da obavještava javnost o radu i funkcionisanju suda”, rekao je Đukanović.