14-08-2015

Sudija danas odlučuje da li će uhapšeni Budvani završiti u Spužu

Istražni sudija Višeg suda u Podgorici danas će odlučiti da li će osumnjičena kriminalna grupa od trinaest juče uhapšenih u Budvi, poslije 48-časovnog zadržavanja završiti u Spužu.

Sudija danas odlučuje da li će uhapšeni Budvani završiti u Spužu | Radio Televizija Budva

Njih specijalno tužilaštvo sumnjiči da su prilikom izgradnje TQ Plaze i platoa na plaži Jaz zloupotrebom službenog položaja oštetili opštinu Budva za oko 10 miliona eura.

Inspektori kriminalističke policije juče su oko šest sati ujutro uhapsili aktuelnog i bivšeg predsjednika opštine Budva Lazara Rađenovića i Rajka Kuljaču, savjetnik premijera Aleksandra Tičića, nekadašnjeg potpredsjednika budvanske opštine i brata Svetozara Marovića - Dragana Marovića, i Svetozarevu kćerku Milenu Marović Bogdanović. Među uhapšenima je i tašta Svetozarevog sina Miloša Marovića, Dragica Popović, službenica Sekratarijata za investicije, ali i njena koleginica Milojka Kovačević. Inspektori su u cik zore iz Budve odveli glavnu administratorku Snežanu-Žanu Šćepanović, sekretarku za prostorno planiranje Danijelu Marotić, v.d. direktora budvanskog Vodovoda Milenka Medigovića, nekadašnjeg sekretara za zaštitu imovine Novaka Klisića. Uhapšen je i inženjer geodezije Đorđije Pavlović, bivši direktor “Tradeunique Montenegro” Goran Bojanić. Policija juče nije uhapsila službenika Opštine Budva Miodraga Samardžića, koji je na listi osumnjičenih jer je van države.

Kuljača i Marović nepravosnažno su osuđeni u aferi “Zavala”, a Rađenoviću i Tičiću se sudi u predmetu “Košljun”.

Svi oni, saopštio je juče specijalni tužilac Milivoje Katnić, uhapšeni su zbog sumnje da su počinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja izvršenog na organizovan način i u saučesništvu. Uhapšeni su juče pred specijalnom tužiteljkom Lidijom Vukčević negirali da su počinili ta krivična djela.

“Postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni postali članovi kriminalne grupe radi sticanja nezakonite dobiti ili moći, a djelovanje kriminalne grupe je planirano na duže vrijeme i uz primjenu određenih pravila sa tačno određenim ulogama i zadacima”, saopštio je Katnić na konferenciji za novinare.

Katnić je kazao da su se u djelovanju kriminalne grupe koristile poslovne strukture Opštine Budva u kojim su većina njih obavljali svoje službene dužnosti.

“Postoji osnov sumnje da je dio osumnjičenih, radi realizovanja kriminalnog plana u mjestu Jaz, Opština Budva, prilikom izgradnje platoa za potrebe održavanja muzičkih manifestacija, preduzeću “Gugi komerc” DOO Budva izvršio plaćanje koje nije odgovaralo stvarnoj vrijednosti izvršenih radova, na koji način je Opštini Budva pričinjena šteta od preko dva miliona eura”, kazao je Katnić.

On je rekao da postoje osnovi sumnje da je dio osumnjičenih, od februara 2008. do decembra 2010. godine u Budvi, iskorišćavanjem svog službenog položaja i ovlašćenja pribavio imovinsku korist preduzeću “Trejd Junik” DOO Budva (Trade Unique), a Opštini Budva nanio štetu, u čemu im je pomogao i izvršni direktor tog preduzeća, a sve na način što su na osnovu internih separata, a potom donošenjem i potpisivanjem aneksa na osnovni ugovor dijelili površinu u navedenom objektu i to suprotno osnovnom ugovoru.

“Na taj način Opštini Budva je pripao poslovni prostor čija je vrijednost znatno manja od prostora koji je na osnovu osnovnog ugovora trebalo da joj pripadne. Potpisivanje separata i aneksa obavljeno je bez saglasnosti i odobrenja Skupštine Opštine Budva. Na opisani način je Opštini Budva pričinjena velika šteta, a pomenutom preduzeću pribavljena velika imovinska korist od oko osam miliona eura”, rekao je Katnić.

On je objasnio da su osumnjičeni, da bi prikrili izvršenje krivičnog djela, nakon što je policija, postupajući po zahtjevu tužilaštva početkom 2011. uzela iz Opštine Budva dokumentaciju o izgradnji poslovnog centra TQ Plaza, 19. maja 2011. zaključili Sporazum o regulisanju međusobnih prava i obaveza.

Time su ugovorili da se “Trejd Junik” obavezuje da u objektu u kome budu izgrađene garaže, izgradi poslovni prostor površine koji je ekvivalentan površini garažnih mjesta, koji su protivno osnovnom ugovoru pripali Opštini Budva, a kao posljedica protivzakonitih radnji djela osumnjičenih u tržnom centru TQ Plaza.

Među uhapšenima su potpisnici spornih ugovora oko izgradnja TQ Plaze i platoa na Jazu, ali i članovi Komisije užeg opštinskog rukovodstva koje je potpisalo spornu službenu zabilješku Aneks 3 izgradnje poslovnog centra TQ Plaze.

Procjena sudskih vještaka angažovanih od strane tužilaštva je da je Opština Budva izgradnjom platoa na Jazu direktno oštećena za 2,1 milion eura, a Aneksom 3 ugovora za TQ Plazu pričinjena je višemilionska šteta.

Tužilac juče nije potvrdio, ali ni demantovao da je u predmetu osumnjičen i Branislav Savić Gugi.


Branilac Milene Marović Bogdanović i Lazara Rađenovića, advokat Vladan Bojić kazao je juče da su njih dvoje negirali krivicu.

On je potvrdio da im je tužiteljka nakon saslušanja odredila pritvor do 48 sati.

Isto je “prošao” i Dragan Marović, a njegov advokat Zdravko Begović kazao je da je “on danas zadržan, kao što će svi biti zadržani”.

Begović je, nakon saslušanja Marovića rekao da njegov klijent tvrdi da nema nikakve veze sa djelom koje mu se stavlja na teret i da kao sekretar Sekretarijata u Budvi objektivno nije bio u mogućnosti da učestvuje u takvom pravnom poslu.

Begović smatra da nema osnova za određivanje pritvora.

Advokat Aleksandar Đurišić, branilac Milenka Medigovića kazao je da je osumnjičenima stavljeno na teret udruživanje radi vršenja kriminalne aktivnosti.

"Nešto baš i ne vjerujem u ovakav način koncepcije krivičnog djela iz razloga što po tim navodima izgleda je nekih 15 do 20 ljudi koji nemaju veze sa nekim ovlašćenjima radilo zajedno i dogovorilo se kako da uništi opštinu. To ne odgovara istini. Jedan dokument opterećuje čitav postupak. To mi vidimo na osnovu ovog današnjeg saslušanja, a to je službena zabilješka u prostorijama Skupštine opštine Budva u kojoj stoji da Opština dobija 25 odsto, a ne 15 odsto poslovnog prostora...", rekao je Đurišić. Dodao je da su svi osumnjičeni potpisali taj sporni dokument. On je istakao da njegov branjenik nije kriv.

“Nijedan dokaz ne upućuje na bilo kakavu njegovu odgovornost, a kamoli na krivicu. Niko nije objasnio radnju kojom on učestvuje u svemu ovome na jasan i nedvosmislen način”, kazao je Đurišić.