13-08-2020

Sudu u Strazburu se žalili i zbog ugrožavanja slobode izražavanja

U toku prethodne godine Evropskom sudu za ljudska prava pristiglo je 427 predstavki iz Crne Gore, što od fizičkih i pravnih lica što od nevladinih organizacija, navodi se u Izvještaju o radu Kancelarije zastupnika pred Sudom u Strazburu za 2019. godinu, pišu Dnevne novine.


Foto: Coe.int

Između ostalog, podnosioci predstavke su se u tri predmeta pozvali na povredu člana 8 Konvencije koji garantuje pravo na poštovanje privatnog i porodičnog života, a u jednom predmetu na povredu člana 10 Konvencije kojim se garantuje sloboda izražavanja.

U poređenju sa godinom ranije, ukupan broj predstavki je za 34 odsto veći.

Naime, u 2018. godini u Strazbur je poslato 318 predstavki, 2017. za 180 manje, a u 2016. je 165 žalbi upućeno.

Kancelarija zastupnika ocjenjuje da povećanje broja podnijetih predstavki znači da se građani sve više upoznaju sa praksom Evropskog suda, i iskazuju interesovanje da nezadovoljstvo presudama naših sudova riješe pred međunarodnim sudom.

"Evropski sud je u odnosu na Crnu Goru tokom 2019. godine razmatrao ukupno 539 predstavki podnijetih protiv Crne Gore, od kojih je 112 predstavki iz prethodnih godina. Nakon početnog ispitivanja predstavki po osnovu njihove prihvatljivosti i velikog broja njihovog odbacivanja (približno 430) od sudske formacije sudije pojedinac, ukazuje nam da je i dalje nastavljen trend da se veliki broj podnijetih predstavki već u prvoj fazi postupka odbacuje kao neprihvatljiv i ne uzima u dalje razmatranje od Evropskog suda", stoji u izvještaju.

Kako se dodaje, na kraju 2019. godine pred Evropskim sudom je u odnosu na Crnu Goru ukupno ostalo u radu 98 predmeta.


Izvor: Dnevne novine/SMCG