07-08-2020

Sukobi tokom protesta u Bejrutu, ispaljen suzavac

Libanske bezbjednosne snage ispalile su suzavac na antivladine demonstrante u Bejrutu, koji su se okupili u četvrtak uveče, nezadovoljni zbog rukovodstva zemlje nakon stravične eksplozije, u kojoj je stradalo oko 150 osoba.


Foto: Beta

Libanski državni mediji prenijeli su da je nekoliko osoba povređeno tokom protesta, čiji učesnici su se okupili u blizini zgrade parlamenta, prenosi Tanjug.

Demonstranti su zapalili manji požari i kamenjem su gađali pripadnike bezbjednosnih snaga.

Protesti su održani nakon što je libanska amabasadorka u Jordanu saopštila je u četvrtak da podnosi ostavku, navodeći da "potpuni nemar" vlasti te zemlje ukazuje na potrebu za promenom liderstva.

U televizijskom obraćanju, koje je prenosila libanska MTV, ambasadorka je rekla da ne može više da toleriše nesposobnost vlade.

To je druga ostavka jednog libanskog zvaničnika od eksplozije.

Poslanik Marvan Hamadeh podnio je u srijedu ostavku zbog eksplozije, za koju vlasti kažu da je izazvao požar, do kojeg je dovelo 2.750 tona amonijum nitrata, koji je nepažljivo čuvan u skladištu u luci Bejruta.

Broj poginulih u eksploziji porastao je sa 137 na 149 u četvrtak uveče, saopštilo je Ministarstvo zdravlja navodeći da se očekuje da će taj broj još rasti dok spasioci nastavljaju potragu među ruševinama.

Libanska državna novinska agencija prenijela je da je 16 osoba privedeno u okviru istrage o eskploziju, koju je ove sedmice najavila vlada.

Francuski predsednik Emmanuel Makron takođe je posjetio glavni grad i rekao da je u Libanu potrebno videti "duboke promene" od vlasti.

On je pozvao i na međunarodnu istragu o katastrofi.

Izvor: Mina