12-11-2014

Sušenje veša na radijatoru je nezdravo

Tokom jesenjih i zimskih mjeseci mnogi se odlučuju da suše veš na radijatorima. Brzo rješenje često je i pogrešno, a sa sobom povlači i niz zdravstvenih rizika.

Sušenje veša na radijatoru je nezdravo | Radio Televizija Budva

Isparavanje deterdženta i omekšivača do kojih dolazi usljed sušenja odjeće na radijatorima izaziva povećan rizik od pojave alergena i samim tim do pojave alergija.

Pored radijatora uvijek treba držati posudu s vodom, u protivnom vazduh se toliko isušuje da to negativno utieče na sluzokožu disajnih organa. Sluzokoža postaje toliko suva da privlači različite alergene i uzročnike raznih infekcija.

Na povezanost nekvalitetnog vazduha, sušenja odjeće na radijatoru i iritacija disajnih organa ukazalo je i istraživanje Arhitektonskog fakulteta u Škotskoj. Pokazalo je da sušenje garderobe u stanovima povećava nivo vlage za 30 odsto i da sa sobom povlači povećan rizik od astme i alergija, kojima su posebno izloženi najmlađi.

Uprkos upozorenju stručnjaka da se za sušenje odjeće pronađe alternativni način, stare metode ne odriče se čak 87 odsto domova u Glasgovu, gdje je sprovedena studija. Podaci da su tri četvrtine od stotinu ispitanih domova imale vlagu, grinje i povećanu koncentraciju buđi, ukazuju da se stare navike moraju promijeniti.

Simptomi infekcije dišnih organa su brojni - kašljanje, kronični umor, iritacija očiju, grla i kože, glavobolja ili mučnina.