24-06-2021

Svadbe u doba korone: Zabranjeno grljenje i ljubljenje, bez maske samo pjevač

Institut za javno zdravlje je u preporukama za organizovanje proslava i svadbi istakao da je obavezno čuvanje spiska zvanica u trajanju od najmanje mjesec dana, tokom čitavog događaja obavezno je korišćenje maski, a zabranjeno je grljenje i ljubljenje, piše Dan.

Svadbe u doba korone: Zabranjeno grljenje i ljubljenje, bez maske samo pjevač | Radio Televizija Budva

Foto: Canadian underwriter


U preporukama se navodi da treba ograničiti trajanje svih skupova, na kojima, prema poslednjim mjerama, može da prisustvuje do 100 osoba.

Neophodno je obezbijediti da događajima prisustvuju samo pozvane osobe, odnosno osobe koje se nalaze na spisku učesnika, zvanica. Između stolova mora biti razmak od najmanje dva metra, tako što se taj razmak računa između osoba koje sjede za različitim stolovima.

Takođe je obavezno čuvanje spiskova zvanica u trajanju od najmanje 30 dana od dana događaja.

Za stolom ne mogu sjedjeti više od četiri osobe, a koliko god je moguće, treba grupisati po stolovima članove istog domaćinstva ili osobe koje su u svakodnevnom kontaktu. Ukoliko je prostor takav da se preporučena fizička distanca ne može održati, neophodno je smanjiti broj prisutnih u istoj prostoriji/na istom prostoru.

Neophodno je angažovati osoblje koje će sprovoditi učesnike događaja do stolova ili mjesta u kongresnoj sali kako bi se smanjile gužve i nepotrebno kretanje učesnika po cijelom prostoru, a preporučuje se i ukidanje podijuma za igru kako bi postavka prostora bila identična klasičnim restoranima.

“Između orkestra i publike treba obezbijediti postavljanje barijere od pleksiglasa ili drugog materijala, koji se lako čisti i dezinfikuje. Na proslavama je preporučeno i izbjegavanje bilo kakvog direktnog kontakta, odnosno tradicionalnog čestitanja, grljenja, ljubljenja i sl. te onemogućiti posluživanje prisutnih po principu „švedskog stola“, već organizovati da se gosti poslužuju za stolom”, navode iz IJZ.

Iz IJZ kažu da je neophodno beskontaktno mjerenje temperature pri ulasku svakog učesnika skupa.

“Zaposlenima i učesnicima treba obezbijediti dovoljne količine tečnog sapuna, ubrusa, tekuće vode i dezinfekcionih sredstava na bazi 70 odsto alkohola za pranje ruku. Zaštitne rukavice nijesu neophodne, jer se preporučuje često i temeljno pranje ruku i dezinfekcija; izuzetak su zaposleni/radno angažovani u kuhinji koji, po principima dobre higijenske prakse, uvijek moraju nositi lateks rukavice. Nošenje zaštitnih maski je obavezno za sve (i za zaposlene i za učesnike) sve vrijeme boravka na događaju u zatvorenom objektu (u momentima kada ne konzumiraju hranu ili piće). Od obaveze nošenja maski mogu biti izuzeti samo pojedini muzički izvođači i to samo u trenutku izvođenja (pjevači, izvođači na duvačkim instrumentima)”, kažu iz IJZ.