05-07-2021

Sve vrste goriva skuplje i do tri centa?

Sve vrste goriva od sjutra će najvjerovatnije biti skuplje dva do tri centa po litru, saznaju nezvanično Dnevne novine iz dobro upućenog izvora. Kako je saopšteno, obje vrste benzina (Eurosuper 95 i Eurosuper 98) bi trebalo da poskupe tri centa, a eurodizel dva centa.

Sve vrste goriva skuplje i do tri centa? | Radio Televizija Budva

Posljednje poskupljenje svih vrsta goriva u Crnoj Gori bilo je 22. juna: Ilustracija (Pixabay)

Na ponovni rast cijena goriva, pojašnjava izvor Dnevnih novina, utiču porast berze i dolara.

Na taj način nastavljen je trend rasta cijene goriva u Crnoj Gori, pa bi Eurosuper 98 poskupio sa 1,37 eura na 1,40 eura po litru, Eurosuper 95 sa 1,33 na 1,36 eura, dok bi Eurodizel sa sadašnjih 1.19 “skočio” na 1.21 eura.

Idemo ka rekordnim cijenama

Posljednje poskupljenje svih vrsta goriva u Crnoj Gori bilo je 22. juna, kada je zabilježen rast od, takođe, dva do tri centa.

Ministarstvo kapitalnih investicija danas će zvanično saopštiti cijene goriva za naredne dvije sedmice. Podsjećamo, maksimalne maloprodajne cijene goriva u Crnoj Gori usklađuju se svakog drugog ponedjeljka u zavisnosti od promjene cijena naftnih derivata na međunarodnom tržištu (Mediterranean Platt’s Ground) i valutnog odnosa eura i američkog dolara.

Ukoliko do novog poskupljenja zaista i dođe, Crna Gora će se približiti rekordnim vrijednostima iz 2012. i 2018. godine, što će uticati na standard građana i poslovanje privrede.

Da rast cijena goriva predstavlja “težak udar na privredu i standard građana” ocjenjuju i iz Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG), iz koje napominju da Vlada Crne Gore, uz ovakav stepen povećanja cijena goriva, ali i najavu daljeg poskupljenja najhitnije preduzme mjere na planu smanjenja akcize na promet goriva.

Dva faktora utiču na cijene

“Možemo vidjeti da su sve vrste goriva u Crnoj Gori od 21. juna poskupile dva do tri centa. Stoga, podsjećamo da UPCG godinama unazad ukazuje da je neophodno da država ozbiljno razmotri mogućnost smanjenja svog učešća u formiranju cijene goriva, odnosno da najhitnije preduzme mjere na planu smanjenja akcize na promet goriva”, kažu iz UPCG.

Međutim, iz Ministarstva kapitalnih investicija (MKI) za Dnevne novine opet podsjećaju da cijene naftnih derivata zavise od dva faktora - visine poreza i akciza na naftne derivate čija je politika utvrđivanja u domenu djelatnosti Ministarstva finansija i socijalnog staranja, a koji su fiksni nekoliko godina unazad, te kretanja cijena nafte i njenih derivata na svjetskim berzama. Na takva kretanja, pojašnjavaju iz MKI, Crna Gora ni na koji način ne može da utiče, a one su, kažu, “u konstantnom porastu u proteklih nekoliko mjeseci”.

Crna Gora ne može da utiče na kretanja cijena nafte i njenih derivata na svjetskim berzama: Ilustracija (Pixabay) Crna Gora ne može da utiče na kretanja cijena nafte i njenih derivata na svjetskim berzama: Ilustracija (Pixabay)
“MKI prilikom obračuna cijena koristi formulu koja je sastavljena od pomenutih faktora, i nema apsolutno ni jedan mehanizam da utiče na formiranje cijena. Ono što nam je poznato je da kolege iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja (zajedno sa kolegama iz našeg ministarstva) prate dešavanja na tržištu i analiziraju sve mogućnosti u vezi sa akcizama na gorivo”, kazali su iz MKI, uz napomenu da je prilikom određivanja visine akcize za mineralna ulja, njihove derivate i supstitute, neophodno voditi računa o ukupnim budžetskim prihodima.

Posljedice rasta cijena

No, iako država nema mehanizme da utiče na tržište naftnih derivata, iz UPCG sa druge strane navode da povećanje cijene bilo kog energenta, a posebno goriva, ima multiplikativni efekat na rast ostalih cijena, čiji je procenat najčešće veći od samog stepena povećanja cijene goriva.

“To poskupljenje može se, kao lančani proces, negativno odraziti na sam proces proizvodnje, kao i na rast niza pratećih troškova, što će za rezultat imati i poskupljenje finalnih proizvoda na tržištu. U ovim situacijama, prevashodno direktan udar će biti u sektoru transporta, što će po automatizmu dovesti i do negativnog uticaja na povezane sektore. Imajući u vidu trenutnu ekonomsku situaciju u zemlji izazvanu korona virusom, poskupljenje cijena goriva predstavlja dodatno opterećenje poslodavaca i preduzetnika u njihovom radu”, kažu iz UPCG.

Ono je, naglasili su, samo još jedno u nizu od mnogobrojnih dadžbina i izdataka koji su im nametnuti.

“Ni građani ne mogu očekivati da će posljedice povećanja cijene goriva zaobići i njihov džep. Uz ista primanja, navedena kretanja će se odraziti na pad kupovne moći, a time i na ukupan pad životnog standarda stanovništva”, zaključuju iz UPCG.

Eurodizel na nivou regionalnog prosjeka

Podaci MKI, ažurirani prije najavljenog poskupljenja, pokazuju da je cijena Eurosupera 95 u Crnoj Gori i dalje viša od prosjeka u regionu, dok je eurodizel na nivou prosječne regionalne vrijednosti.

Prema podacima iz posljednjeg Biltena o cijenama naftnih derivata, litar Eurosupera 95 u Crnoj Gori košta 1,33, u Srbiji 1,34, a u Hrvatskoj 1,42 eura. Litar Eurosupera 95 jeftiniji je u Albaniji gdje košta 1,18 eura, Sjevernoj Makedoniji 1,15 i Bosni i Hercegovini (BiH) 1,09 eura.

Najjeftiniji Eurosuper 95 plaćaju građani Bugarske 1,06 eura, a najskuplji stanovnici Holandije 1,82 eura.

Kada je u pitanju Eurodizel, litar u Crnoj Gori košta 1,19 eura. U Srbiji i Hrvatskoj se može kupiti za po 1,37 eura. Litar eurodizela jeftiniji je u Albaniji gdje košta 1,14, BiH 1,07 i Sjevernoj Makedoniji 1,02 eura, što je najniže u Evropi. Najskuplji eurodizel plaćaju građani Švedske 1,66 eura.