23-09-2018

Svečano otvorena manifestacija "Dani evropske baštine"

U petak, na trgu ispred Spomen doma „Stefan Mitrov Ljubiša“ u Starom budvanskom gradu, svečano je otvorena manifestacija međunarodnog karaktera "Dani evropske baštine", koja se ove godine realizovala pod sloganom "Umjetnost dijeljenja".

Svečano otvorena manifestacija

Ova značajna manifestacija u našem gradu otvorena je dokumentarno-umjetničkom izložbom „Zapisi i crteži u prolazu“ prof. Aleksandra Radojevića, dipl. ing. arh. iz Beograda, a u subotu bila je propraćena razgovorom sa profesorom Radojevićem.



Na početku programa otvaranja „Dana evropske baštine“, u ime JU Muzeji i galerije Budve, obratio se Dušan Medin, diplomirani arheolog i master menažer u kulturi, koordinator manifestacije.



"Na više lokacija u Budvi i Petrovcu zainteresovani domaći i inostrani posjetioci imaće priliku da uživaju u programu internacionalnog tipa. Prije svega, u crtežima i zapisima prof. Aleksandra Radojevića, ali i u razgovoru sa njim, potom u dokumentarnoj izložbi fotografija i predavanju o praistorijskoj umjetnosti iz Slovenije (bronzane situle), realizovanoj u saradnji sa Dolenjskim muzejom iz Novog Mesta i sa Ambasadom Republike Slonenije u Crnoj Gori. Dalje, program sadrži predstavljanje zbornika radova o svjetski čuvenom narheološkom nalazištu Crvena Stijena kod Nikšića, čiji je urednik američki profesor dr Robert Bob Vejlon, a izdavači CANU i JU Narodni muzej Crne Gore. Konačno, mladi crnogorski umjetnik Đorđe Rašović, akademski slikar, imaće svoju samostalnu izložbu u okviru programa ove manifestacije", kazao je Medin.



Medin je potom istakao finansijsku, logističku i drugu podršku Opštine Budva, osnivača JU Muzeji i galerije Budve, i pozvao potpredsjednika Opštine, Vladimira Bulatovića da se tim povodom obrati.

"Svi znamo da nas umjetnost i kultura spajaju, nezavisno od našeg porijekla, jezika, istorijskog i političkog konteksta iz kog potičemo, koji su nužno različiti – ali nas upravo time bogate u svojoj različitosti. Kroz dijeljenje umjetnost i kultura nas zapravo spajaju", zaključio je Bulatović.

Manifestaciju je otvorila Dobrila Vlahović, samostalna savjetnica za nepokretnu kulturnu baštinu Ministarstva kulture Crne Gore, sljedećim riječima:

"Posebno mi je zadovoljstvo što se zahvaljujući Ministarstvu kulture i JU Muzeji i galerije Budve ova manifestacija obilježava i ovdje u Budvi, gradu koji baštini bogatu kulturnu tradiciju i na čijoj teritoriji se nalaze značajni segmenti crnogorske kulturne baštine, koji ukazuju na bogatu istoriju i tradiciju ovog prostora, na brojne kulture koje su ostavile svoj trag, a koji država Crna Gora čuva i štiti za buduće generacije, kao važan faktor crnogorskog nacionalnog identiteta i dugoročni resurs..." .

Nakon svečanog otvaranja manifestacije uslijedio je centralni program prve večeri „Dana evropske baštine“ u Budvi – otvaranje dokumentarno-umjetničke izložbe „Zapisi i crteži u prolazu“ prof. Aleksandra Radojevića, dipl. ing. arh. iz Beograda.

Ova izložba inspirisana je Radojevićevim impresijama primorskog dijela Crne Gore, a svi crteži nastali su u periodu 2001–2016, međutim, izloženo je bilo i nekoliko crteža nastalih sredinom prošlog vijeka.



Na samom početku programa prisutne je pozdravio i o autoru bliže govorio prof.dr Ilija Lalošević, arhitekta iz Kotora:

"Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo da u ovom budvanskom hramu kulture kažem nekoliko riječi o izložbi našeg kolege profesora Aleksandra Radojevića, koja je pred nama. Moram da naglasim da sam i sam svoja prva znanja iz arhitekture stekao od uvaženog profesora, a od osnivanja Arhitektonskog fakulteta u Podgorici imao sam još veće zadovoljstvo da radim zajedno sa njim, kao kolege nastavnici.Kada je u pitanju profesor Radojević, njegov duh i energija su, bez ikakvog pretjerivanja, izuzetni. Radojević je, takođe, izuzetan entuzijasta, nadareni istraživač, arhitekta i pedagog vedrog duha...".

Arhitekta Andrija Markuš otvorio je izložbu „Zapisi i crteži u prolazu“ sljedećim riječima:

„Crtežom u svojem okruženju i planiranju Aleksandar koristi tri kolosjeka, ka tri zasebna cilja, bolje reći podsticaja. Jedan je ovaj sada gdje kao zaneseni graditelj sa oduševljenjem stoji ispred davnog nasljeđa naše arhitekture – našeg primorja, gdje staro, a od njega iscrtano, postaje novo, bez ggdje zaboravljenog kamena „da se građevina ne oburda“, za koji je svaki kamen davni klesar morao da se odmori, a sada ga je autor pročitao između redova...".

Drugi program „Dana evropske baštine“ u Budvi obilježen je razgovorom sa prof. Aleksandrom Radojevićem, koji je vodio Dušan Medin, na trgu ispred Spomen doma „Stefan Mitrov Ljubiša“ u budvanskom Starom gradu.

Veče je otpočeo Medin predstavljanjem Radojevićeve biografije prisutnima.

Ljubav prema crtanju i pisanju profedor Radojević je više puta tokom razgovora podvlačio, dodajući da arhitekta mora da voli svoj poziv, kao i prostore i objekte kojima se posvećuje kroz svoj rad.